Az 1986. április 26-án Pripjaty és Csernobil városok melletti Lenin atomerőműben történt robbanás addig ismeretlen feladat elé állította a világot. Soha nem látott mennyiségű veszélyes radioaktív anyagot kellett eltakarítani.

A mentőakció rengeteg részlete ismert, a hatóságoknak, mentőcsapatoknak improvizálni kellett, szó szerint az emberi civilizáció megmentéséért küzdöttek. Számtalan civil, katonai és speciális jármű vett részt az evakuálásban és kármentő munkálatokban, többek között ezek a furcsa óriások is takarították az aszfaltozott utakat. 

Ez a teherautónyi porszívó takarította a radioaktív port Csernobil utcáin 1

A KRAZ-219 alapjaira épített speciális járművet eredetileg az 1960-as években fejlesztették. Az óriási felépítmény tulajdonképpen egy felnagyított porszívó, amit a kifutópályák, repterek takarítására használtak. Egy ilyen gép egy óra alatt 12 500 négyzetméternyi területet tudott megtisztítani, maximális sebessége munka közben 2,78-5,56 km/óra volt, szívás nélkül pedig 30-40 km/órával haladt.

Ez a teherautónyi porszívó takarította a radioaktív port Csernobil utcáin 2

A por két 700 literes tartályba gyűlt, a Csernobil környékén zajló likvidátori munka során pedig sugárzásmérővel, plusz légszűrő egységgel egészítették ki, valamint megoldották a feltehetően sugárzó por távirányítású ürítését. 

Ez a teherautónyi porszívó takarította a radioaktív port Csernobil utcáin 3

Később a 219-es helyett már a KrAZ-257B1, és a modernebb  KrAZ-250 adta az alapot. Csernobilba még az első generációból küldtek három darabot, a választás érthető volt, hiszen a munka végeztével ezek is egy helyi “tömegsírban” végezték, a lezárt zónában ásták ezeket be a föld alá.