A mintegy 400 méter hosszú, 62 méter széles monstrum csaknem 24 ezer TEU szabványkonténert képes fedélzetére venni. Az Algeciras névre keresztelt hajót a déli Kodzse kikötővárosának Okpo dokkjában építette a Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering hajóépítő vállalat. A hajóavatási ceremónián Mun Dzse In dél-koreai elnök is részt vett.

Mi az a TEU?

A TEU (twenty-foot equivalent unit) a szállítmányozásban használt fogalom, mellyel a konténerforgalom nagyságát határozzák meg. A TEU a 20 láb hosszúságú (6 méter) fém konténert jelöli. Az egységkonténer szélessége általában nyolc láb, ami körülbelül 12 regisztertonnának és kb. 34 m³-nek felel meg. A TEU szabványkonténer egyaránt szállítható hajón, vasúton és szárazföldön.

Az Algeciras a 24 000-TEU-hajóosztály első képviselője, összesen pedig tizenkét darabot terveznek építeni és leszállítani szeptemberig.

A HMM (Hyundai Merchant Marine) két éve három dél-koreai hajógyárral kötött megállapodást 20 darab környezetbarát óriás konténerhajó építésére. A megrendelésből 2021-ig a kisebb 16 000-TEU-hajóosztály nyolc hajóját szállítják le.

Az Algeciras panamai zászló alatt fog hajózni a THE Alliance hajózási konzorcium egyik ázsiai-észak-európai kereskedelmi útvonalán. A HMM tavaly júliusban csatlakozott a konzorciumhoz annak negyedik tagjaként.

Nyitókép: hmm21.official