Áttekintjük kicsit a Zsiguli történelmi mérföldköveit, közben pedig a Carantén Facebook-csoportunkba beküldött, hazai Ladák közül szemezgetünk, amelyektől sok esetben az állunk is leesett.

A VAZ 2101-es, a durván 14 millió legyártott hátsókerekes Lada őse, épp a mai napon lett 50 éves. A Lada az orosz AvtoVAZ járműgyártó vállalat gépkocsimárkája. A szovjet időszakban ezt a márkanevet csak az exportra szánt járműveknél használták, ugyanezek a modellek a szovjet piacon Zsiguli néven váltak ismerté.

Pokolian menő magyar Ladákkal ünnepeljük a ma 50 éves Zsigulit 1

Ádám öreg csibésze szépen le van ültetve.

Az első VAZ 2101 és a kombi VAZ 2102 típusoknak az 1967-es év autója, a Fiat 124 volt az alapja, melyből az olasz mérnökök fejlesztették ki a 124R jelzésű, a Zsiguli alapjaként szolgáló típusváltozatot.
 
Az 1970-ben megjelenő 2101, bár a Fiat 124-en alapult, mégsem egyezett meg vele teljesen. Az autó felépítése hasonló volt ugyan, de pár helyen fejlesztettek, néhol pedig egyszerűbb megoldásokat alkalmaztak. A motor például fejlettebb volt, mint az olasz változaté. A 73×71,5 mm-es furat-löket arány 76×66 mm-re változott, tehát a motor pörgősebb, rövidebb löketű lett.
Pokolian menő magyar Ladákkal ünnepeljük a ma 50 éves Zsigulit 2

Zsolt Ladája kicsit merészebb, ne csoda, hogy sokan megfordulnak utána ha látják

 
A Fiat nyomórudas vezérlését a Zsigulinál felülfekvő vezérműtengely váltotta. A vízszintes áramú Solex karburátor helyett egy 32 mm-es Weber porlasztó licence alapján készült szovjet DAAZ-t szereltek fel. A motor egyébként szintén Fiat-tervezésű volt, egy terepjáróba szerették volna beépíteni, de végül az olasz gyár soha nem használta.
 
Pokolian menő magyar Ladákkal ünnepeljük a ma 50 éves Zsigulit 3

Norbinál egy „limuzin” és egy kombi is pihen az udvaron, alig várják, hogy vége legyen a kijárási korlátozásnak

 
A gyár nagyszerűen használta az építőszekrény-elvet a típuscsalád kiépítésénél: kétféle löketű főtengely (66 mm, 80 mm) és kétféle furatú hengerblokk (76 mm, 79 mm) felhasználásával 1200, 1300, 1500 és 1600 köbcentis blokkot tudtak építeni. Az ezekhez tartozó karosszériák is csereszabatos elemekből álltak, így a motorokat szabadon be tudták építeni bármelyik kaszniba.
Pokolian menő magyar Ladákkal ünnepeljük a ma 50 éves Zsigulit 4

Dávid éjszakai lopakodója

 
A főbb megoldások a hátsókerekes Zsigulik/Ladák gyártása során végig megmaradtak, lényeges újítás csak a 2103-ason bevezetett vákuumos fékszervó, előgyújtás-szabályzó és önbeálló hátsó fék, a kockák (2105-2104-2107) új karosszériája (csak az ablakvonal alatt) és halogén fényszórói, valamint új, mikrokapcsolós takarékrendszerrel szerelt “Ózon” karburátora és a 2105 korszerűsített, fogasszíjas vezérlésű motorblokkja volt.
 
Pokolian menő magyar Ladákkal ünnepeljük a ma 50 éves Zsigulit 5

Lóránt OT-s gyönyörűsége. Ne erre már lehet mondani, hogy „full gyári”!

 
Magyarországra 1971-ben érkezett az első Zsiguli, Debrecenben vette át tulajdonosa, dr. Zsadányi Ottóné.

Mi ez a Carantén?

Pokolian menő magyar Ladákkal ünnepeljük a ma 50 éves Zsigulit 6

Ez a Vezess új közössége, amely Facebook-csoport formájában kelt életre. A koronavírus miatt autógyárak álltak le, versenyek, kiállítások, találkozók maradnak el. Eközben személyes életünk is megváltozik, társadalmunk felelős tagjai, ha nem szükséges, ki sem mozdulnak otthonról, nem mennek közösségbe. Ám ettől függetlenül az autókat továbbra is imádjuk.

 

A Carantén azért született, hogy megmutathassátok verdáitokat, aktuális projektjeiteket vagy kedvenceiteket egymásnak, és olyan témákkal töltsétek el az időt, ami a legjobban érdekel titeket. Küldjétek a képeket, videókat, leírásokat, hagy lássák mások is, mi parkol a garázsban, a ház előtt vagy az udvaron! Jöhetnek az aktuális történetek, tippek, trükkök, tanácsok vagy korábbi kalandok – amíg újra szabadon hajthatunk!

 

CSATLAKOZZ ÉS MUTASD TE IS A VERDÁD!