A 2013. márciusi rendkívüli időjárás során március 14-én délután hirtelen jött lehűlés, havazás és viharos szél miatt veszélyhelyzet alakult ki Magyarországon.

A Dunántúl középső sávjában, valamint az ország északkeleti részén az utak járhatatlanná váltak, sok települést nem lehetett megközelíteni. Akadozott a vasúti közlekedés és az áramszolgáltatás is. Több ezren rekedtek az utakon, voltak, akik 24 órára, mert a zord időben ennyi idő múlva jutott el hozzájuk a külső segítség.

 

A katasztrófahelyzet 59 kistérséget érintett, melyek nyolc megyében találhatók: Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a rendkívüli helyzetről közleményt adott ki. Ebben mindenkit arra kértek, hogy az érintett területeken senki ne induljon útnak. Akinek azonban ennek ellenére halaszthatatlan dolga van, az is csak a téli időjárásra és útviszonyokra megfelelően felkészített járművel induljon útnak – állt a közleményben. A szolgálat az autóban rekedt embereket arra szólította fel, hogy ne hagyják el az autójukat, ha pedig az üzemanyag elfogyott, akkor se induljanak útnak gyalog, hanem a közelben lévő másik megrekedt gépkocsikba próbáljanak átszállni.

 

A zord téli időjárás következményei miatt a katasztrófavédelem szakembereinek 14-én 777, 15-én 700 műszaki mentést kellett végrehajtaniuk, az autópályák menti szalagkorlátokat 14 helyen kellett átvágni a mentés során. A katasztrófavédelem 1692 alkalommal avatkozott be az ítéletidő három napja alatt. A mentésben több mint 6000 polgárőr is részt vett.

Te ott voltál az autópályán behavazva, amikor jött az SMS?
Igen
11% (51)
Nem
53% (245)
Én még akkor nem is éltem
2% (8)
Még mindig ott vagyok...
34% (158)