Az Egyesült Államok a perek országa, ha van elég akarat és anyagi háttér, bárki bármiért perbe fogható. Így történhetett meg az, hogy a Discovery csatornán jó ideje futó, dízelek tuningolásával foglalkozó műsor főszereplőit (David „Heavy D” Sparks, Joshua Stuart, Keaton Hoskins és David „Diesel Dave” Kiley) 850 ezer dollár bírság megfizetésére kötelezte Utah állam bírósága. 

Ez körülbelül 251 millió forint, amit javarészt az Egyesült Államok kormányának kell megfizetnie a Diesel Brothers című műsor készítőinek. Ez a gigantikus büntetés annak köszönhető, hogy megsértették az állam „tiszta levegő” törvényét, és egy helyi egyesület még 2017-ben beperelte őket emiatt. 

A pert indító „Utah orvosai az egészséges környezetért egyesület” nem a levegőbe beszélt, inkább bizonyítékot gyűjtött. Vásároltak egy, a Diesel Brothersben szereplő cég által átalakított dízel furgont, és elvitték környezetvédelmi vizsgálatra Denverbe. 

Ott kiderült, hogy a jármű harminchatszor több káros anyagot bocsájt ki, míg részecskekibocsájtása huszonegyszer nagyobb a megengedett értéknél. Ezt javarészt az okozta, hogy a nálunk is nagy népszerűségnek örvendő, egyszerű módszerekkel kiiktatták a részecskeszűrőt és az EGR kipufogógáz-visszavezetést. A DPF-EGR megoldásért itthon még nem járt ilyen büntetés, de úgy tűnik, Utah államban már nem érdemes ezzel próbálkozni. 

„Az illegálisan átalakított dízeleknek nincs helyük a közutakon. Bármelyik cég, ami nemcsak ebből él, de isteníti is a munkája nyomán keletkező szennyezést, azt felelősségre kell vonni” – mondta a felperes egyesület elnöke, Dr. Brian Moench.

A vádlottakat a komoly bírságon túl kimondottan eltiltották a hasonló környezetkárosító módosítások elvégzésétől, és az ilyen járművek árusításától. Ha mégis visszaesnek, akkor már börtönbüntetéssel kell szembenézniük.