Azzal ugye tisztában vagyunk, hogy a Google Térkép dugófigyelője nem az autókat és azok sebességét számolja egy útszakaszon, hanem az adott úton lévő okostelefonok GPS-adatai alapján ad információt arról, hogy mennyire lehet haladni.

Általában jól is működik ez, hiszen aki autóval közlekedik, annál az estek nagy százalékában mobil is van, szóval a Google tudni fogja, hogy milyen sebességgel halad telefonunk. Tehát ha egy adott útszakaszon nagyon lassan lehet közlekedni, akkor a térkép pirosra festi azt, ezzel jelezve, hogy ott bizony torlódásra kell számítani. De mi van akkor, ha valaki magához vesz közel 100 darab okostelefont és gyalog átsétál velük egy hídon?

 

Simon Weckert performanszművész kipróbálta, hogy mi történik akkor, ha 99 darab mobillal szép lassan átsétál Berlin egyik hídján. Pontosan az, amire számított, a Google Térkép néhány perc múlva jelezte, hogy itt bizony dugó van. Pedig jól látható, hogy alig volt forgalom.

A művész ezzel a húzással arra akarta felhívni a figyelmet, hogy az óriás techcégek milyen könnyedén tudják befolyásolni a valódi terek használatát a virtuális valóság segítségével.