Tavalyi haláláig Lee Iacocca tulajdonában állt az az 1992-es Dodge Viper, mely a Bonhams aukciósház árverésén talált új gazdára 285 ezer dollárért, átszámítva körülbelül 86,5 millió forintért. Az olasz származású amerikai üzletember kedvelte a különleges autókat, a hétköznapokra is egy emlékezetes négykerekűt választott.

A nemrégiben elkelt Viper különlegessége, hogy ez volt a legelső darab, mely elhagyta a detroiti gyárat. Az azóta eltelt 28 évben mindössze 6220 mérföldet (10010 kilométert) mentek a vörös viperával. Amikor 1989-ben egy sajtótájékoztatón bejelentették a modell érkezését, Iacocca kijelentette, hogy övé lesz az első példány. “Nem érdekel, hogy mit csinálnak a többivel” – tette hozzá.

86 millióért árverezték el az első Dodge Vipert 2

A képre kattintva galéria nyílik

Az aukciósház előzetesen nem számított arra, hogy ilyen magas áron eladhatják 8 literes V10-es motorral szerelt roadstert. A korai RT/10-esek, melyek hasonlóan jó állapotban vannak, általában 40 ezer dollár körüli áron cserélnek gazdát, de a különleges körülményeket is figyelembe véve sem számítottak 100-120 ezer dollárnál magasabb végső licitre.

86 millióért árverezték el az első Dodge Vipert 3

Az első Viperen még nem voltak kilincsek és ajtózárak, de nem érdemes keresni a kipörgésgátlót, ABS-t és légzsákokat sem. Ami adott, az a roadster nyers ereje: a 400 lóerő magáért beszél.

86 millióért árverezték el az első Dodge Vipert 4