Két meghatározó gyermekkori élmény – az öreg autókat precízen restauráló édesapa és a grazi Steyr-Puch gyárban dolgozó, onnan G-Mercivel hazajáró nagybácsi emléke – sem volt elég ahhoz, hogy Pauer-Bajtay Szilviát autórajongóvá tegye. Katalizátornak viszont kiválóak voltak: amikor a hölgy néhány éve megpillantott egy eladó Toyota Land Cruiser BJ40-est (a B a dízelmotorra utal; a benzines modellek FJ40 néven futottak,) azonnal eldőlt, hogy a család autócserére szánt pénzéből nem egy néhány éves, alsó-középkategóriás unalomkupacot, hanem egy 1979-ben gyártott, háromajtós terepjárót vesznek.

Fél éven át járt a Toyotával, megtanulta kezelni és szeretni a szervótlan kormányt, a kemény fékeket. Majd jött a tél, és úgy döntött: hiába szép és jó, ő még szebbet, még jobbat szeretne. Ahelyett azonban, hogy vett volna egy másikat, hozzáfogott a jármű teljes körű felújíttatásához. A lelkesedést ő, a szakértelmet egy Sandlander nevű cég adta, és két év után (hiába, jó munkához idő kell, egyes alkatrészekre hosszú hónapokat kellett várniuk) ezzel a minden szempontból makulátlan autóval folytatta útját.

Megtaláltuk Magyarország legszebb Land Cruiserét? 2

 

Makulátlan, de nem teljesen eredeti. Egyrészt, mert túlságosan jó minőségű: egy külföldi Land Cruiser találkozón tudta meg, hogy a gyárban közel sem volt ilyen magas színvonalú az összeszerelés (végtére is a Land Cruisert mezőgazdasági munkagépnek szánták.) Másrészt, mert autója eredetileg fehér színű volt, ez az autentikus homokdűne-bézs azonban jobban illik hozzá.

Megtaláltuk Magyarország legszebb Land Cruiserét? 3

A Land Cruiser száraz időben napi használatban van, és ma már a magánnyal sem kell küzdenie: Szilvia vett és felújíttatott egy piros HJ60-ast, hogy aztán jó pénzért eladja (az öreg Land Cruisereknek elég erős piaca van világszerte, főleg az Arab-térségben), de végül annyira beleszeretett, hogy félő, az is a háznál marad.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Pauer-Bajtay Szilvia (@szilviap) által megosztott bejegyzés, Aug 13., 2019, időpont: 10:26 (PDT időzóna szerint)

Ezzel azonban még nincs vége: egyvalamire mindenképpen vágyik még a hölgy: egy műszakilag tökéletesen rendbe hozott, de megjelenésében kevésbé patika állapotú BJ40-esre, amit szívfájdalom nélkül használhat akár terepen is.