Több mint 50 éve adnak lehetőséget a James Bond filmek arra, hogy az autógyártók megmutathassák azokat a modelljeiket, amik alkalmasak a világ megmentésére. Vagy épp annak megakadályozására. 2015-ben jelent meg a Spectre, melyben Daniel Craig alakítja a leghíresebb angol titkosügynököt, akinek ellensége Mr. Hinx. A meggyőző fellépésű gonoszt Dave Bautista alakítja és egy Jaguar C-X75-össel üldözi Bond Aston Martin DB10-esét.

Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 1
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 2

Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog

Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog

Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 15
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 16
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 17
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 18
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 19
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 20
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 21
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 22
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 23
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 24
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 25
Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 26
Fotó megosztása:

Míg a DB10-esből végül a Vantage lett, addig a Jaguar sportautója nem tudott kilépni a tanulmányautó státuszból. Pedig több módszerrel is próbálkoztak az angolok, hogy az F-Type-nál exkluzívabb modellt is fel tudjanak mutatni. Az első tervek szerint ez egy turbinás-elektromos sportautó lett volna, négy elektromotorral, 780 lóerős teljesítménnyel és 1600 Nm nyomatékkal.

Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 27

3,4 másodperc alatt gyorsul 100-ra, a végsebessége 330 km/óra. A négy villanymotorral oldották meg a nyomatékvektorozást, a 15 kWh-s lítium-ion akksicsomag 185 kg-ot nyom. Teljesen elektromos módban 110 km a hatótávja, a Bladon Jets turbinákkal együtt azonban akár 900 kilométert is elmegy a C-X75.

Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 28

Ian Callum tervezte az autót és a Jaguar SVO gyártotta volna kooperációban a Williams Advanced Engineeringel. A prototípusokban 1,6 literes, WRC specifikációs négyhengeres motor és két villanymotor található. 9000-es fordulaton 890 lóerős teljesítménnyel és 322 km/órás végsebességgel. Nagyjából 1 millió fontos áron adták volna a LaFerrari, a Porsche 918 Spyder és a McLaren P1 konkurensének szánt C-X75-öt, melyből 250 darab gyártását tervezték. Vásárlók bőven akadtak volna, de a nehéz financiális helyzet miatt 2012-ben jelentette be a Jaguar, hogy ebből mind nem lesz semmi.

Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 29

Hat autó gyártására kapott megbízást a Williams, ám ezekre kizárólag a Specre római üldözős jelenete miatt volt szükség. Ez az, aminek a végén James Bond DB10-ese a Tiberis folyóba ugrik. Ezekbe az F-Type szárazkarteres V8-asa került, hatsebességes Ricardo váltóval és hátsókerék-hajtással, mechanikus sperrel. A beltér cseppet sem kidolgozott, a középkonzolon rengeteg gomb, az ülés mellett pedig a hidraulikus kézifék karja található. Láthatóan a funkció számított, hiszen ez csak egy forgatási kellék.

Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 30

Miután vége lett a forgatásnak, az autók visszakerültek a Williamshez, ahol mindegyiken elvégezték a megfelelő karbantartásokat. Teljesen felújították a V8-ast és már indulhattak is az autók a világ különböző pontjaira, ahol a film promóciójához használták a Jaguar C-X75-ösöket. Miután a kötelező köröket letudták, a gyűjtők lecsaptak az autókra. Így még az eredetinél is exkluzívabb és nyersebb lett a C-X75.

Ha világpusztító főgonosz vagy, ez a Jaguar tetszeni fog 31