Elfogultságról szó sem lehet, a tesztet ugyanis német újságírók végezték. Valódi havas körülmények között hasonlították össze a Lada 4×4-et (vagyis a jó öreg, még mindig gyártásban lévő Nivát), a Suzuki SX-4 S Cross-t, és a Dacia Dustert. 

A kihívás egyszerű és világos volt: aki feljut a havas domboldalon, az nyer. 

A 110 lóerős Dacia Duster végül 56 métert tudott megtenni, a 140 lovas Suzuki a rajtvonalra sem jutott el, ezzel szemben a szerény, 83 lóerős Lada csak ment, ment, amíg el nem érte a dombtetőt. Természetesen ahogy az lenni szokott, ez a teszt is könnyen kikezdhető. Havon nagyon sokat számít az abroncs minősége és a futófelület kialakítása, ugyanarra az autóra szerelve különböző téli gumik is szoktak hasonlóan vegyes eredményt adni. 

D'un côté les 4×4, de l'autre la LADA 4×4…(en allemand mais à regarder juste pour rire)

Közzétette: Edmond Lardinois – 2019. november 14., csütörtök

De ezt lehetetlen kivitelezni, hiszen az ezeréves Lada Nivára rá sem lehet szerelni olyan méretet, amivel a Suzuki és a Dacia gyárilag rendelkezik. Így tehát marad a körtét az almával stílus, a Lada fényes győzelméhez kétség sem fér, tehát ha arra keresünk olcsó új autót, hogy lábszárig érő hóban jussunk fel sípályák tetejére, akkor a Lada 4×4 a legjobb megoldás. Minden más közlekedési helyzetben a Suzuki vagy a Dacia.