Szinte vártam ezt a pillanatot, vártam, hogy végre értékké váljon a típus. Mert fájdalmas volt látni, hogy mennyire megtépte a kor a kilencvenes évek egyik legszebb, nagy darabszámban gyártott sportkupéját. 

A gányolás nagymesterei szinte vadásztak rá, olyan szörnyszülötteket építettek belőle, amelyekért végül joggal jött a csipkedő, és aprította fel ócskavasnak. A kínálatot lapozva alig akadt üvegszálas karosszériaelemek, emeletes szárnyak és szivárványszínben pompázó LED-szalagok nélküli darab. 

Végleg elrohadt, pár százezer forintért egymásnak passzolt forró krumplikká változtak, de a szerencsés darabok elkerülték a pergőtüzet, és most végre újra előjöhetnek a fényre. Mert már megkérik az árukat, és így csak azok tesznek majd ajánlatot, akinek nem remeg kezében egy doboz önmetsző csavar, amivel a hifi-erősítőt szeretnék felcsavarozni a csomagtartóba. 

Ez a vörös darab például már kerek 9000 euró (3 millió forint), ezért kapunk négy hengert, 150 lóerőt, összkerékhajtást, kazettás magnót és ötsebességes váltót. Őrületesen drága? Ennyit ér már a nosztalgia? Ízlés dolga, mindenesetre ezek már gondos kezekbe fognak kerülni, és megőrzik a kilencvenes évek hangulatát az utókornak.

Ezt az Opel Calibrát már nem vasárban adják, és ez így van jól 1Ezt az Opel Calibrát már nem vasárban adják, és ez így van jól 2Ezt az Opel Calibrát már nem vasárban adják, és ez így van jól 3Ezt az Opel Calibrát már nem vasárban adják, és ez így van jól 4

A Calibra története 1989-ben, a Frankfurti Autószalonon kezdődött, itt mutatták be az Erhard Schnell által tervezett kétliteres, 115 lóerős, nyolcszelepes erőforrással szerelt alapmodellt, aminek végsebessége állítólag átlépte a 200 km/órát, ha volt elég helye felgyorsulni. Az autó akkora sikert aratott, hogy a tervezett évi húszezres darabszámot 1991-ben már hatvanezerre kellett növelni, így az Opel rüsselsheimi gyára mellett a finnországi üzemben is elkezdték az összeszerelést. 

Ezt az Opel Calibrát már nem vasárban adják, és ez így van jól 5Ezt az Opel Calibrát már nem vasárban adják, és ez így van jól 6

Csomagtartója 980 literig bővíthető, de igazán vonzóvá az ára tette. 25 éve 33 900 márkáért lehetett hozzájutni a 115 lóerős alapváltozathoz, ebből értékesítették a legtöbbet, összesen 130 000 darab gurult le a gyártósorról. 
 
Annak sem kellett szomorkodnia azonban, akinek ez a teljesítmény kevés volt, ugyanis elérhető volt a 2,0 literes motor 16 szelepes verzióban is, előbb 150, majd 136 lóerővel. Az 1992-től gyártott 2 literes, 16 szelepes, turbóval lélegző erőforrás a legerősebb, 204 lóerős, az 1993-as 2,5 literes V6-os pedig 170 lovat enged szabadjára.

Ezt az Opel Calibrát már nem vasárban adják, és ez így van jól 7

A Calibra gyártását 1997 augusztusában állította le az Opel, miután hét év alatt 238 647 példányt készítettek belőle – azóta sincs középkategóriás kupéja a villámos márkának.