Nehéz pénzügyi helyzetben volt a leginkább sportautókat készítő Aston Martin a 70-es évek közepén. A kiutat egy merőben új modell és a befektetők jelentették. Ez az újdonság a William Town által tervezett négyajtós limuzin, a Lagonda lett, aminek fejlesztése miatt sokan nyúltak egészen mélyen a zsebükbe. A Lagonda formája a Countach-éhoz hasonlóan ék alakú és az egész olyan, mintha papírból hajtották volna. A gyártás 12 éve alatt 645 példány készült belőle.

Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 1
Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 2

Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából

Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából

Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 13
Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 14
Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 15
Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 16
Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 17
Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 18
Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 19
Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 20
Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 21
Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 22
Fotó megosztása:

Kézzel készült és ennek nyomán rettentő mód drága is volt, a lehető legdrágább limuzin, amit abban a korban vásárolni lehetett. Az árcédula azonban nem minden, a Time Magazin beválasztotta minden idők ötven legrosszabb autója közé, a Bloomberg szerint pedig ott van a legrondábbak között. A lapos orrban egy 5,3 literes, V8-as motor dolgozik, melyhez a Chrysler háromgangos automatája csatlakozik. 280 lóerős teljesítményét 5000-es fordulaton adja le, majdnem 410 Nm-nyi nyomatéka pedig 3000-nél bukkan fel. Az 5,3 méteres, több mint 2 tonnát nyomó Lagonda 9 másodperc alatt gyorsul 100-ra, a végsebessége 230 km/óra.

Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 23

Svend Svendsen semmin nem spórolt, amikor úgy határozott, rendel egyet a kétes hírű és méregdrága Lagondából. Koktélkészlettel, televízióval, piknikasztalokkal és bárány gyapjúszőnyeggel rendelte meg a brit luxusautót. A Svájcben élő dán úr egészen 2006-ig megtartotta az autót, második tulajdonosának pedig tervei voltak vele. Ő a Roos Engineering  művei alapján Shooting Brake karosszériával képzelte el az autót, melyet a Radford & Panelcraft készített el és bevonták a svéd dizájnert, Ted Mannerfeldtet is. A cél az volt, hogy a lehető legnagyobb mértékben őrizzék meg az eredeti formát.

Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 24

Több éven keresztül tartott az átalakítás, hogy minden a megrendelő igényei szerint nézzen ki és a lehető leginkább gyárias formában álljon elő. A folyamatot egy svéd autós műsor is követte. A Lagonda ezen kívül is jól dokumentált, az első tulajdonos gondosan megőrzött minden apróságot. Az autót az RM Sotheby’s augusztusi aukcióján viszi majd a legtöbbet – várhatóan közel 60 millió forintot – kínáló.

Boltbajárós luxuskombi lett ebből a Lagondából 25