A nem megfelelő étel fogyasztása álmosságot, fáradtságot és gyomorpanaszokat okozhat, amelyek befolyásolják a koncentrációs képességet, és ez jelentősen megnöveli egy baleset kockázatát.

 “Nem elég azt mondania magának, hogy hamarosan el fog múlni; teljes körűen kell tudnia irányítani karjait és a lehető legkomfortosabban kell éreznie magát, és ehhez szükség van a megfelelő táplálkozásra is” – nyilatkozta Dr. Mari Carmen López, a SEAT orvosi központjának munkatársa.

Kalóriák a kormánynál

A vezetés olyan tevékenység, amely során 1000-1350 kcal energiát égetünk el naponta, ami hasonló a pihenés energiafelhasználásához. Emiatt a vezetőnek nincs szüksége nagy mennyiségű bevitelre, inkább korlátoznia kell az étkezést napi 2000/2500 kilokalóriára.

“Nem szabad azonban üres gyomorral a kormányhoz ülni, mert a vércukorszint lecsökkenhet és szédülés jelentkezhet! Az éhség továbbá csökkenti a vezető figyelmét, mert másra koncentrál”- magyarázza Dr. López.

Kis mennyiségek, szabályos időközönként

A nagyobb étkezések álmosságot, hasi fájdalmakat, gyomorégést és felfúvódást okozhatnak, és ezek a tünetek csökkentik a koncentrációs képességet. Kimutatták, hogy például vacsora után a teljesítmény 10 százalékkal csökken. Ezért álljunk meg gyakran, együnk kisebb mennyiségeket, és a főétkezés után sétáljunk 15 percet, vagy aludjunk egy keveset, hogy kitisztuljon a fejünk.

Kerülendő ételek

Az olajban sült, fűszeres ételek és a mártások akadályozhatják a biztonságos vezetést. A legjobb, ha kerüljük a rizst, a babféléket és a tésztát. Mivel a vezetés olyan tevékenység, ami nem igényel nagy kalóriabevitelt, a legjobb, ha nem eszünk sok szénhidrátot, mert az puffadást okoz. Ezen kívül gyorsan emészthető, így a vezető hamarosan újra éhes lesz. A citrusfélék, a hagyma és a paradicsom fogyasztása bár egészséges, de savas emésztési zavarokat okozhat, így kerüljük ezeket is, ha hosszú út előtt állunk.

H2O, a megfelelő üzemanyag

Egy, a Loughborough-i Egyetem (Anglia) és az Európai Hidratációs Intézet által kiadott tanulmány szerint a nem megfelelően hidratált vezetők hasonló hibákat követnek el, mint azok, akiknek a vérében 0,8 g/l alkohol van, mintha megittak volna 4 pohár bort.

A leggyakrabb hibák az önkéntelen sávelhagyás, a kései fékezés és a vállak lelazulása. A dehidratáció szédülést, hányást, legsúlyosabb esetben eszméletvesztést okozhat. Ezért elengedhetetlen a folyadékfogyasztás minden megálláskor, különösen meleg időben. A legjobb ilyenkor a víz.

Ami a koffeint illeti: néhány kávé vagy tea elfogyasztása segítheti a figyelem fenntartását, de a túlzott koffeinfogyasztás idegességet okoz. Az energiaitalok fogyasztása határozottan kerülendő.

Szabad enni vagy inni vezetés közben?

A legtöbb európai vezetési szabályzat nem kifejezetten tiltja ezt, mert bármelyik elvonhatja a figyelmet a vezetésről és korlátozhatja a mozgás szabadságát. A Leedsi Egyetem tanulmánya szerint a reakcióidő evés közben 44 százalékkal csökken. Spanyolországban például az evésen vagy iváson ért vezetőknek 200 euró bírságot kell fizetniük; Angliában 100 fontot, és még 3 pontot is levonnak tőlük. Ezért ajánlatos a pihenőhelyeken enni és inni.