Folyamatosan tűnnek fel az újabb és egyre nagyobb hatótávú elektromos autók, de a hagyományos és konnektorról tölthető hibrideken is van még mit fejleszteni. A Toyota például kitalálta, hogy kísérleti jelleggel telipakolnak egy plug-in Priust napelemekkel és közúton tesztelik majd a rendszert. Ehhez a Sharptól kaptak napelemeket, de az Új Energia és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezet is beszállt a projektbe.

Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius 1
Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius 2

Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius

Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius 11
Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius 12
Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius 13
Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius 14
Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius 15
Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius 16
Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius 17
Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius 18
Fotó megosztása:

Bár akadnak már olyan autók, melyeken kisebb napelemeket helyeztek el, de azok leginkább kisebb energiaigényű fedélzeti fogyasztókat látnak el. Itt azonban a hatótávot növelik vele jelentősen. A napelem persze igényli a nagy felületet, így a gépháztető, a teljes tető, de még a hátsó ablak helyére is került belőle. Azzal most ne foglalkozzunk, hogy a kamerák korában ez hogyan befolyásolja a kilátást vagy épp mit szólnak hozzá a dizájnerek.

A rendszer nem csak akkor képes tölteni az akksikat, ha áll az autó, de menet közben is aktív. Így a tesztek szerint az autó már 45 kilométerrel is képes növelni a hatótávot. A sima napelemes tetővel szerelt szériaautón ezzel szemben nagyjából 5 kilométert tesz hozzá.

Menet közben is töltődik ez a napelemes Prius 19