Az utóbbi hetekben és napokban zajlik a Zebra-terv elnevezésű országos akció, melynek keretén belül fokozottan ellenőrzik egyenruhásaink a gyalogos-átkelőhelyek környékét.

Az alábbi videó is ennek a kampánynak a szárnyai alatt készült, de lehet, hogy jobb lett volna, ha soha nem repül ki a fészekből.

A zebrák ellenőrzése persze jó dolog, mert sok autós nem tartja be az alapvető szabályokat sem, ha a fehér csíkos átkelőhöz közelít. Egy kecskeméti autós például majdnem elütött két szabályosan közlekedő lányt. Az utca végén az autót már várták a rendőrök, akik előállították a sofőrt. A szabálysértési hatóság a 30 ezer forintos bírságon felül öt hónapra a járművezetéstől is eltiltotta.

Mit mond a KRESZ?

Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. A jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie a zebrát, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni. A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.