2,82 kilométert 1 perc 16 másodperc alatt megtenni nem nagy kunszt. Gyakorlatilag nincs olyan lepusztult, gyenge autó, amely ne volna képes elérni az ehhez szükséges, nem egészen 96 km/óra sebességet. Más a helyzet persze, ha versenypályán kell százas átlagsebességet elérnünk – ha pedig mindezt úgy akarjuk véghezvinni, hogy semmit nem látunk, akkor már emberfeletti teljesítményről beszélünk.

 

Pontosan ezt valósította meg Dr. Amit Patel, aki hat évvel ezelőtt veszítette el látását. A férfi teljes életet él, kisfia két és fél éves, de egy hiányérzete mégis maradt: hiányzott neki az autóvezetés.

A Toyota azonban a brit Top Gearrel karöltve a segítségére sietett. Mark Watkins vezetéstechnikai oktatóval beülhetett egy kifejezetten az autós műsor celebfutamjához kialakított, bukókerettel, valamint versenyülésekkel és –övekkel felszerelt Toyota GT86-osba.

A látássérült pilótákkal régóta dolgozó Watkins úr szerint védence különösen jó érzékkel látott hozzá a feladathoz. Finoman kezelte az autót, és még akkor sem ijedt meg, amikor egy megpördülés után 130-cal robogtak hátrafelé a pályát szegélyező füvön…

A sportkupéval végül 1 perc 46 másodperc alatt tette meg a 2,82 kilométeres kört az egykori mentőorvos , de oktatója szerint, ha lett volna még idejük, simán lefaraghattak volna további egy-két másodperc et a köridőből.