1919-ben alapította Ugo Zagato a Milánóhoz közeli karosszériaépítő vállalkozását, mely a mai napig töretlenül alkot saját stílusában. Legtöbbször méregdrága veterán sportautókon vagy limitált szériás ritkaságokon láthatjuk a jellegzetes Z betűt. Arra is gyakran akad példa, hogy szemrevaló koncepciókat készítsenek olyan gyártóknak, mint a BMW. Az Aston Martin pedig egy egész kollekciót terveztetett velük.

Otthonosan mozognak tehát az erős és drága autók világában, de egy kreatív cég sokszor más területen is kipróbálja magát. Ezek mellett az 1960-as évektől egyre kevésbé lettek keresettek, ezért más munka után néztek, ezért alkották meg ezt az aprócska villanyautót, aminek Zele lett a neve és az 1972-es Genfi Autószalonon láthatta először a közönség.

Itt a villanyautó, ami akkora, mint egy bevásárlókocsi 2

A Fiat 500-as és 124-es alapjait használták, amire üvegszálas karosszériát húztak. Látszik, hogy igyekeztek játszani a vonalakkal, de egy ekkora doboztól nem kell csodákat várni még akkor sem, ha a Zagato tervezte. 1000, 1500 és 2000 – ezek a számok a három változatot jelölték és az elektromotor teljesítményére utaltak. Még Amerikában is árulták ezeket a picike autókat, összesen 500 darab készült.

Az RM Sotheby’s aukcióján egy Zele 1000 bukkant fel, mely az alapmodell négy 12 voltos akksival, amit feltöltve akár 80 kilométeres hatótáv is összegyűlik. 1985-ig használta első tulajdonosa, aztán egy magángyűjtőhöz került. 2011-ben átfogó restauráláson esett át és most valaki akár 3,5 millió forintnak megfelelő összeget is kicsengethet érte az előzetes becslések szerint.