Az ohiói rovarirtót, Travis Watsont nemrég egy autóhoz riasztották, amibe beköltözött egy “kisebb” lódarázscsalád.

A szebb napokat is látott El Camino tetőkárpitjától, egészen a vezetőülés ülőlapjáig ér a fészek, amit a szakember szépen eltávolít az autóból. Egészen izgalmas látvány.

A lódarázs egyébként a darazsak között az egyik legnagyobb fajta, testtömege 410–530 mg. A lódarázskirálynő akár 35 milliméteres hosszt is elérhet, a herék és a dolgozók jóval kisebbek, maximum 25 mm-esek.

A darázs fullánkján nincsenek horgok, így nemcsak más rovarok testéből, hanem az emlősök bőréből is képes visszarántani anélkül, hogy a fullánk kiszakadna. A hímeknek nincs fullánkjuk. A potroh nagy szabadsági fokban elmozdítható a torhoz képest, a darázs bármely irányban tud szúrni. Van egy német mondás, hogy hét lódarázsszúrás egy lovat, három egy embert le tud teríteni, ez azonban nem állja meg a helyét. Egy ember megöléséhez 500–1000 szúrás kellene, ennyit azonban viszonylag ritkán ad le.

A Természetvédelmi Világszövetség nem listázza veszélyeztetett fajként, Magyarországon sem élvez törvényes oltalmat. Szúrásától való félelmükben az emberek sokszor lerombolták fészküket, ami a faj hanyatlásához vezetett. Egyes országokban ezért védelem alá helyezték. Németországban országos védelem alatt áll 1987. január elseje óta, illetve Ausztria egyes tartományaiban a faj védettséget élvez. Németországban a büntetés 50 000 euró.

Az általuk elfogott rovarok nagy része az ember szempontjából kártékony, ami jót tesz egy átlagos kertnek. Azonban hajlamosak arra, hogy kiirtsák a házi méhek családjait, amivel a kisebb méhsűrűségű helyeken rontják a megporzás minőségét. A lódarazsak arra is hajlamosak, hogy körbehántsanak faágakat, amivel az ág pusztulását idézik elő.