Hatalmas vihar csapott le Colorado államra az elmúlt napokban. Nyolc ember került kórházba a Cheyenne Mountain Zoo állatkertből, ők nem találtak menedéket a golflabda nagyságú jégdarabok elől. Épületek és autók rongálódtak meg, utóbbiból a jelentések szerint 400 darab sérült meg komolyabban.

MI IS AZ A JÉGESŐ?

A jégeső a csapadék olyan formája, ami akkor alakul ki, amikor a zivatarban jelen levő feláramlások a légkör extrém hideg rétegeibe esőcseppeket szállítanak magukkal, ahol azok szilárd halmazállapotúvá fagynak és a kialakuló jégszemek a zivatar leáramlásába kerülve a felszínre hullnak.

A jégeső jéggömbök vagy szabálytalan jégrögök formájában, mindig konvektív felhőből hulló csapadék. Akkor beszélünk jégesőről, ha a jégdarabok átmérője eléri vagy meghaladja az 5 mm-t. Ennél kisebb méret esetén jégdaráról van szó. A zivatarok többségében kialakulnak jégszemek, azonban az esetek többségében ezek a földfelszínt már olvadt halmazállapotban érik el. Azt, hogy kialakul-e jégeső, az a körülmény dönti el, hogy a felhőben a jégszemek mennyire tudnak megnőni, egy bizonyos mérethatár fölött ugyanis a jégszem már nem képes elolvadni a zuhanás közben, és a talajra szilárd halmazállapotban hullik.

A kiszámíthatatlan idei időjárást ismerve nálunk is előfordulhat még pusztító jégeső, aki ég alatt tárolja autóját, nem árt, ha elgondolkodik valamilyen gyorsan bevethető védekezési formán.