Hazánk jelenleg 1500 km hosszú autópálya-hálózattal rendelkezik. Közismert, hogy az autópályákon való közlekedés a legbiztonságosabb az úttípusok viszonylatában, ugyanakkor a forgalom nagysága és a jellemzően nagy haladási sebesség miatt a legkisebb zavar vagy figyelmetlenség is baleseti veszélyt eredményezhet.

Az autópályán közlekedés főbb szabályai közül az alábbiakat érdemes mindenkinek átismételni, aki pedig nem lenne tisztában ezekkel, szépen megtanulni.

– Tarts jobbra!

– Tarts megfelelő oldaltávolságot!

– Használj tompított fényszórót!

– Tartózkodj a hirtelen fékezéstől, irányváltoztatástól!

– Ha fáradt vagy, tarts pihenőt!

– Segítsd a megkülönböztető jelzéseket használó járművek elhaladását!

– A leállósávot csak vészhelyzetben használd!

– Ne fordulj meg és ne végezz hátramenetet autópályán!

– Rögzítsd megfelelően a rakományt!

– Menet közben ne használj kézben tartott mobiltelefont!

– Használj biztonsági övet!

– Fokozottan figyelj a fel- és lehajtóknál!

A nyári hónapokban a hőségben különösen óvatosan kell vezetni, mert a járművezetők ilyenkor figyelmetlenek, kevésbé tudnak koncentrálni, és sajnos sokszor türelmetlenebbek is, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. A hőség tehát gyengíti a koncentrációt, tompaságot vagy lobbanékonyságot egyaránt kiválthat, és a tompuló reflexek miatt a hibalehetőség is megnő. Fontos továbbá, hogy a napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztesd ki, menet közben lehetőleg használj légkondicionálót, és fogyassz sok folyadékot.

És soha, semmilyen körülmények között ne hagyj gyereket vagy kisállatot az autóban a tűző napon, ha mondjuk megállsz egy parkolóban! Még akkor se, ha csak beugrassz a boltba.