Azt túlzás lenne állítani, hogy ideje visszaszerelni a téli abroncsokat, de Borsod megyében olyan jégeső volt a hétvégén, ami simán elmegy egy közepes havazásnak is.

Az alábbi fotókat az Észak-Magyarország Facebook-oldalára küldték be. Több ezren osztják a fotókat, teljesen megértjük, hogy miért.

MI IS AZ A JÉGESŐ?

A jégeső a csapadék olyan formája, ami akkor alakul ki, amikor a zivatarban jelenlevő feláramlások a légkör extrém hideg rétegeibe esőcseppeket szállítanak magukkal, ahol azok szilárd halmazállapotúvá fagynak és a kialakuló jégszemek a zivatar leáramlásába kerülve a felszínre hullnak.

A jégeső jéggömbök vagy szabálytalan jégrögök formájában, mindig konvektív felhőből hulló csapadék. Akkor beszélünk jégesőről, ha a jégdarabok átmérője eléri vagy meghaladja az 5 mm-t. Ennél kisebb méret esetén jégdaráról van szó. A zivatarok többségében kialakulnak jégszemek, azonban az esetek többségében ezek a földfelszínt már olvadt halmazállapotban érik el. Azt, hogy kialakul-e jégeső, az a körülmény dönti el, hogy a felhőben a jégszemek mennyire tudnak megnőni, egy bizonyos mérethatár fölött ugyanis a jégszem már nem képes elolvadni a zuhanás közben, és a talajra szilárd halmazállapotban hullik.

Volt, ahol hóembert is tudtak építeni az udvar 2018 június 23-án. Sőt a szánkó is elő került.

Sajószentpéteren így kopogott a jég: