Elővettünk egy régi, de annál érdekesebb esetet, amikor egy termetesebb égi látogató a szemkápráztató látvány mellett furcsa balesettel is gazdagította a földtörténetet.

1992. Október 09. Egy hullócsillag húz el Észak-Amerika fölött, 15 videofelvétel készül a nem mindennapi jelenségről szerte Amerikában. A légkörbe lépéstől megfogyott égi látogató 12,4 kg-os tömegével és 300 km/órás sebességgel Peekskill városában ért földet. Pont egy semmitmondó piros Chevy Malibu hátsó csomagtartójára.

Extrém baleset – meteorit csapódott az autóba 1

Michelle Knapp a tulajdonos jó amerikaiként nem esett térdre, és tört ki zokogva szerencsétlenségén. Inkább médialátványosságot kreált az esetből, és sztárt csinált a meteor rongálta családi kocsiból. Így lett az autóból hordozható kráter, ami föld körüli turnéra indult, hogy sok ember mosolyogva álljon a meteor sújtotta autó mellé. Visszatérve Michelle Knapp vajon mit írt a lapra, amikor a kárigénylés okát kellett megjelölni?

Extrém baleset – meteorit csapódott az autóba 2

Mivel nem vagyok amatőr szintű csillagász sem, utánanéztem a meteor/meteorit elnevezés közti különbségnek, és a Wikipédiáról szerzett tudást ez úton megosztom veletek: “A meteorit a világűrből származó természetes objektum, ami a Föld (vagy egy másik égitest, például a Hold, a Mars stb.) felszínével való ütközéskor nem semmisül meg.

Amíg az űrben mozog, meteoroidnak nevezzük. Amikor belép a légkörbe, a légellenállás okozta súrlódás hatására felforrósodik és fényt bocsát ki, tűzgolyót létrehozva, melyet meteornak vagy hullócsillagnak hívunk. Bolidának a Földnek ütköző földönkívüli testet, vagy olyan tűzgolyó-jellegű meteort nevezünk, amely kiemelkedő fényjelenséggel jár, függetlenül attól, hogy végül eléri-e a felszínt.”

Magyarul nem minden meteor meteorit, de minden meteorit volt meteor.