„A 636 kilométer hosszú és 25-79 km széles Bajkálon engedély nélkül nem szabad autóval a jégre hajtani, így a helyiek nem is nagyon kelnek át rajta, inkább körbe mennek, ha a túloldalon van dolguk. Persze légpárnással más a helyzet, ebből többet is láttunk a jégen száguldani. A szabályok ellenére évente azért egy-egy autó mégis beszakad a jégbe, de állítólag bő egy perc, mire az autó elsüllyed a mélyben. Ennyi idő meg elég arra, hogy valahogy kikecmeregjünk a süllyedő kocsiból.” 

Van, akinek sikerült megmenekülni, de van, aki a Bajkál mélyén lelte halálát. Ezért tavaly nagyszabású expedícióval kutatták fel a vízben rejtőző roncsokat, a kutatások során: kilencvenkét autót, tizennyolc vízi járművet, hat hószánt, két motorkerékpárt, egy traktort, egy helikoptert és egy repülőgépet találtak.

92 autó került elő a világ legmélyebb tavából, néhány utasokkal együtt 1 92 autó került elő a világ legmélyebb tavából, néhány utasokkal együtt 2

Az akció célja csak részben volt a roncsok felszínre jutattása, a tó megtisztítása. Több eltűnt személy holttestét is megtalálták a járművekben, így megadhatják nekik a méltó végtisztességet, és az eltűntek hozzátartozói is végleges választ kapnak az expedíciónak köszönhetően.

A Mazda meghívására Földes Attila kollégánk vághatott neki egy kalandos útnak Oroszországban. Többek között átkeltek a Bajkál-tó jegén is, ellenőrzött körülmények között, komoly helyi segítséggel.