Egy éppen esethez vonuló mentőautó elé lépett le a figyelmetlen gyalogos, de köszönhetően a vezető tökéletes reflexeinek, nem történt katasztrófa – írták a videó mellé.

Figyelmetlen gyalogos életét mentette meg a rutinos mentősofőr

KÖRÜLTEKINTŐEN KÖZLEKEDJ!A mentő-gépkocsivezető átlag feletti reflexei ezúttal már a helyszínre menet is megmentettek egy életet…#omsz70 #mentők

Közzétette: Országos Mentőszolgálat – 2018. május 16.

Rengetegen dicsérik a mentő vezetőjének reflexeit, ám van olyan hozzászóló, aki komoly, hosszú kritikát fogalmazott meg:

“Attól, hogy megkülönböztető hang és fényjelzéssel közlekedik, köteles meggyőződni a gépkocsivezető arról, hogy biztonságosan át tud e hajtani egy kereszteződésen, vagy piros lámpán, gyalogátkelőn, stb. Ha a helyzet úgy kívánja, akkor meg is kell állnia, hogy meggyőződjön arról, megadták e neki az elsőbbséget, és veszélytelenül végre tudja hajtani a manővert. Sajnos mint hivatásos gépkocsivezető napi szinten tapasztalom az emberek figyelmetlenségét az utakon, legyen az gyalogos, kerékpáros, autós, stb… És mindenkor segítem a kék lámpásokat a lehetőségekhez képest maximálisan. De egy sziréna és kék lámpa nem ok arra, hogy ha kell 80-nal átszáguldjunk egy kereszteződésen, és esetlegesen balesetet okozzunk. 

És a vonatkozó kresz szabály:

A megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője – a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit kivéve – a közúti jelzéseket, továbbá a 24-43. §-okban foglalt rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette.”