Ilyen projektekbe akkor tud belevágni az ember, ha odakint tartós mínuszok röpködnek, Szibéria pedig pontosan ilyen hely. Az örült zseni fogott egy UAZ-t, lecsupaszította és felhúzott rá jégből egy Mercedes G-osztályt, vagy valami hasonlót.

Emberünk 6 tonna jeget formált meg egyetlen láncfűrésszel, majd amikor készen lett az autóval, engedélyt kért a helyi hatóságtól, hogy a parkban szórakoztassa vele a járókelőket. Természetesen megkapta az engedélyt, a lakosok pedig láthatón nagyon örülnek az élménynek.

A donor egészen pontosan egy UAZ–469-es, amit a köznyelv csak parancsnoki UAZ-ként ismer. A modell a szovjet Vörös Hadsereg és a Varsói Szerződés tagállamai katonai szervei részére fejlesztették, illetve az ejtőernyős deszantcsapatok igényeit is figyelembe vették a tervezés során. Egyszerű szerkezete és kis karbantartási igénye miatt széleskörűen elterjedt mind katonai, mind a polgári piacokon. No meg azért is mert ez volt elérhető!

Az első sorozatgyártású példány 1972. december 15-én készült el. Szolgálatba 1973-ban állt, felváltva elődjét, a GAZ–69-et.

UAZ 469

Forrás: Englishrussia