Egy hazai BMW-tulajdonosnak nagyon rosszul indult a hét, ugyanis kedd reggel spontán kigyulladt az autója az M3-as autópályán. Óriási szerencséje volt, hogy arra járt egy segítőkész kamionos, mert valószínűleg teljesen kiégett volna az autó, mire a tűzoltók megérkeznek. Tanulság: ezért érdemes poroltót tartani a csomagtartóban.

Innen pedig László Facebook-bejegyzése

“Ma délelőtt az M3-as autópályán kigyulladt az autóm motortere. A lángoló kocsi mellett egyetlen kamionos állt meg az autópálya másik oldalán, és rohant oda, hogy segítsen eloltani a tüzet. Hála neki így csak a motortér égett ki és nem terjedt át a tűz az utastérre. Ezúton is szeretném megköszönni neki az önzetlen segítségét. Még a poroltó árát sem volt hajlandó elvenni. Ha az emlékezetem nem csal, “Trans-Sped Kft”-s póló volt rajta.

Ui.: szuper jó ez a 112-es rendszer!!! A kocsi ég, miközben én elmondom egy diszpécsernek, részletesen, hogy mi történik éppen, majd kapcsolja a tűzoltóságot, ahol kezdhetek mindent elölről. Köszönet a Mezőkövesdi tűzoltóknak is a gyors kiérkezésért és a segítségért, de ha nincs a kamionos, nekik már jó eséllyel csak a romeltakarítás maradt volna.”

MI GYULLADHAT KI AZ AUTÓBAN?

Tüzet nemcsak a benzin okozhat az autóban, hanem az egyre több és egyre energiaéhesebb elektromos fogyasztók is. Zárlatnál jobb esetben a biztosíték olvad el és nem gyullad ki a kocsi, de az autó minden pontja nincs így biztosítva. Az elektromos autóknál pedig még nagyobb veszélye van a tűznek, hiszen több száz voltnyi feszültség és irgalmatlan áramok folynak a kábeleken. Emellett egyes típusú akkumulátorok is érzékenyebbek, instabilabbak. De okozhat bajt a cigarettáról lepottyanó parázs is.

HOGYAN OLTSUNK?

Gyorsan. Minél hamarabb kapjuk el a tüzet, annál valószínűbb, hogy még el tudjuk oltani. Egy tűzoltó készülékben nincs végtelen mennyiségű oltóanyag, ha folyamatosan nyomjuk a kart, akkor 10-15 másodperc alatt ki is leheli a lelkét. Ennyi idő alatt kell sikerrel megfékezni a lángokat. Nem reménytelen, de nem is könnyű. Aki először lát testközelből tüzet autóban, érthető, ha betojik. Szerencsére a tűzoltó készülékek kezelése éppen ezért nem túl összetett feladat, kettő, legfeljebb három egyszerű mozdulat után már éles a készülék és kezdődhet az oltás.