Nem elég, ha indulás előtt ellenőrzöd a rendszámod, hogy olvasható-e. A téli időszakban, főleg ha intenzíven havazik, már néhány kilométer után befedheti a hó és a többi autós által felvert latyak a rendszámodat. Hátul pedig saját autónk intézi el, hogy ne legyen olvasható rendszámunk.

Ennyire büntethetnek meg, ha ilyen a rendszámod 1

Hétvégén csupán 8 kilométert tettünk meg, amíg átmentünk szüleinkhez egyik városból a másikba, és mire odaértünk, vastag hóréteg takarta az autó komplett elejét. Szerencsénk volt, hogy nem állított meg a rendőr.

Mit mond erről a KRESZ?

A jármű vezetője, mielőtt a járművel elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések működését, továbbá a rendszámtábla meglétét, állapotát – az adott körülmények között indokolt módon – ellenőrizni. A jogszabály kimondja azt is, hogy „A rendszámtáblákat járművön a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos.”

Magyarországon a szabálysértési pénzbírságok, illetve a helyszíni bírságok összege 5 000 és 50 000 forint között mozog. A közúti közlekedési szabályok megsértése címén többnyire 10 vagy 15 ezer forint szabható ki helyszíni bírságként az autósra, mi nagyjából erre számítanánk azok helyében, akik nem veszik a fáradságot a rendszám letakarítására, vagy nem veszik észre, hogy menet közben behavazódtak. Ilyen esetben egyébként bízhatunk a rendőr jóhiszeműségében, aki egy figyelmeztetéssel továbbengedhet minket, miután láthatóvá tettük a hatósági jelzést. Van ilyenre példa hála az égnek, mi is tapasztaltuk már.