Régebben temérdek érv szólt az automata váltók ellen. Rendre felmerült lomhaságuk és a markáns többletfogyasztás is, így szerencsésebb választásnak tartották az élvezetesebb és takarékosabb kéziváltókat. Sportos autóknál pedig nemcsak ezért, hanem a vezetés tiszta élményéért, a gép és ember közötti plusz kapcsolat miatt volt népszerű a hárompedálos változat. Mára viszont rengeteget fejlődtek az automaták, így néhány modell kifejezetten kerülendő kézis kivitelben.

Alfa Romeo Giulia Quadrofoglio Verde

6 sportos autó, ami jobb automata váltóval 1

A katalógus szerint 3,9 másodperc alatt gyorsul 100-as tempóra az Alfa Romeo Giulia QV, melynek megközelítéséhez ideális körülmények és precíz váltások szükségesek. Az 510 lovas biturbó V6-os motorral szerelt sportlimuzin korábban elérhető volt 6 sebességes kéziváltóval is, de az olaszok csendben kivezetik a problémás kivitelt, így hamarosan csak 8 sebességes automatával lehet megvásárolni a Giulia QV-t.

BMW 5-ös sorozat

6 sportos autó, ami jobb automata váltóval 2

Fokozatosan kopott ki a BMW 5-ös sorozatából a kéziváltó, ma már csak az 520d jelzésű modellhez kínálnak a bajorok hatsebességes váltót kuplungpedállal. A vevők azonban jellemzően a 8 sebességes automatát választják, mely kényelmesebb és takarékosabb autózást tesz lehetővé. Nem mellesleg pár tizeddel hamarabb, 7,5 másodperc alatt éri el a 100-as tempót.

Volkswagen Golf R

6 sportos autó, ami jobb automata váltóval 3

A Volkswagen Golfok csúcsát már nem a GTI, hanem az összkerékhajtású Golf R jelenti, melynek 2 literes, négyhengeres TSI motorja 310 lóerőt teljesít, amihez a kéziváltós modellnél 380, a DSG-vel szereltnél 400 Nm nyomaték társul. Álló helyzetből 100 km/órás tempóra az előbbi 5,1 másodperc alatt gyorsul, a kétpedálos verziónak ez összejön 4,6 alatt is. Nem mellesleg a DSG-s változathoz jár a bitang rajtprogram is.

Porsche 911

6 sportos autó, ami jobb automata váltóval 4

Bár a Porsche kéziváltói még mindig remekek, igazi élvezet minden fokozatcsere és a vevők még mindig szívesen választanak hárompedálos verziót, a PDK minden tekintetben jobb nála. Villámgyorsan vált, így sokkal hatékonyabban és gyorsabban lehet vele autózni, ezt pedig igazán értékeli az, aki pályanapokon szeretné megdönteni saját köridejét. A duplakuplungos automata ráadásul sokkal jobban rajtol, mint bárki.

Jaguar F-Type

6 sportos autó, ami jobb automata váltóval 5

Az angol sportkocsi V6-os kompresszoros változatához elérhető 6 gangos kéziváltó, de többen csalódottak voltak a próba után. A közel 400 lóerős autó darabosan viselkedik és a váltási érzet is kiábrándító.

BMW M4

6 sportos autó, ami jobb automata váltóval 6

Folyamatosan fogynak a BMW palettáján a kéziváltós modellek, ami igaz az M-es autókra is. Bár amerikai piacon egyre népszerűbbek a hárompedálos változatok, az öreg kontinensen inkább a duplakuplungos váltóval szerelt verziók a népszerűek kényelmük és dinamikájuk okán. Nem mellesleg többen állítják, hogy a mai BMW kéziváltók messze nem hozzák az elvárt vagy korábban megszokott szintet.