Néhány napja fotózta Gergő ezt a kék feliratot az Ecseri úton, a Gyáli út és Üllői út közé eső szakaszon. Olvasónk arra tippelt, hogy a metró-felújításhoz lehet köze, mert annak a vonalnak a bekötőútjain festettek fel ilyeneket több helyen. Most kiderült, hogy semmi köze a metróhoz, megkérdeztük a budapesti közútkezelőt, ők pedig készséggel válaszoltak.

Kiderült, hogy mik ezek a nagy kék számok Budapest útjain 1

“Tapasztalataink szerint a díjfizető várakozási övezet kezdetét jelző táblát sok esetben nem veszik észre a közlekedők, utazásuk előtt pedig nem tájékozódnak arról, hogy az úti céljuk díjfizető övezetben található-e. A parkolási díjfizetési kötelezettségre vonatkozó tájékoztatás elősegítése érdekében a várakozási övezetek bejáratánál – a jelzőtáblákon túl – keresztirányú, 0.5 méter széles kék színű útburkolati jel, valamint a mobiltelefonos parkolási díjfizető rendszer szerinti zónakódok kerültek felfestésre.

Tekintettel arra, hogy ezen jelzéseket a KRESZ, valamint az Útügyi Műszaki Előírások nem tartalmazzák, azok a VIII. és IX. kerületi parkolás üzemeltető kérésére és finanszírozásában – az Útügyi Műszaki Szabályozási Bizottság előzetes, támogató állásfoglalása alapján – kísérleti jelleggel kerültek létesítésre a IX. kerületi József Attila lakótelepen, valamint a VIII. kerületi Tisztviselőtelepen.

A jelzések alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok eredményétől függően kerülhet sor azok jogszabályban való rögzítésére, majd további területeken történő alkalmazására” – tájékoztatott minket Szabó Krisztina kommunikációs főmunkatárs.