Egyesek úri huncutságnak tartanak minden opciós tételt, de egy modern autóban ülve temérdek olyan kényelmi funkció akad, amihez könnyű hozzászokni, aztán pedig rettentően nehéz elengedni. Alább akad 10 olyan tétel, melyek valóban megkönnyítik és kényelmesebbé teszik a vezető életét.

Tolatókamera

A parkradar is roppant hasznos, de hallottunk már nem egy esetről, amikor ennek ellenére sikerült megrepeszteni egy lökhárítót vagy lámpabúrát, netán érinteni egy alacsonyabb virágládát. Ez azonban a tolatókamerával kevésbé fordulhat elő, hiszen jó esetben mindent remekül láthatunk egy képernyőn és a segédvonalakkal azt is pontosan láthatjuk, hogy hová kerül az autó a manőver végén.

Ülésfűtés és szellőztetés

Olyan hideg téli napokon, melyek hamarosan megérkeznek, igazi áldás az ülésfűtés, melynek hatása általában hamarabb érezhető, mint az utastér fűtésének lassú diadala a hideg felett. A hideg bőrülésnél már csak a forró kárpitban aszalódás rosszabb, erre nyújt áldásos segítséget az ülésszellőztetés.

Modern gumik

10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 1
10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 2

10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni

10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 9
10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 10
10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 11
10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 12
10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 13
10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 14
Fotó megosztása:

Sokat fejlődött a mérnökök anyagismerete, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a modern autógumik sokkal jobban tapadnak és hamarabb meg is állhatunk velük. Számtalan célra találunk megfelelő keveréket, így mindenki eldöntheti, hogy gyors tempójú autózáshoz keres gumit vagy olyanra van szükség, ami esős körülmények között is kiválóan működik.

Multikormány

10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 15

Gombokat keresgélni vagy menüben turkálni egy-egy funkcióért nemcsak időpazarlás, hanem veszélyes is, hiszen addig sem figyelünk a vezetésre. A kormányon lévő gombokkal azonban a legtöbb fontos funkcióhoz, mint a rádió hangereje vagy a navigációs adatok, hozzá is juthatunk.

LED-es fényszórók

10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 16

Hatalmasat változott a fényszóró-technológia az elmúlt években, a LED-es lámpák nemcsak a formatervezőknek adnak nagyobb szabadságot, de a volán mögül is érezhető áldásos hatásuk. A fénycsóva hosszabb és világosabb is, ezek mellé csak ráadás a kanyarkövető és egyéb okos funkciók.

Bluetooth

10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 17

Vezetés közben telefonálni nem igazán szerencsés, ezért jó, hogy ma már a legtöbb modern autó alapfelszereltségként kínál Bluetooth kapcsolódást és kihangosítást.

Kulcs nélküli nyitás és zárás

Az autó kulcsa ravasz szerkezet, az idők folyamán kialakult az a képessége, hogy mindig a másik zsebben van, így teli kézzel igazán bosszantó tud lenni ez a játék. A keyless-go rendszerekkel azonban elő se kell kotorni sem a zsebből, sem a táskából. Elég csupán a kilincshez érni és már nyílik is vagy záródik az autó.

Holttérfigyelő rendszer

Biztonságunk érdekében egyre vastagabbak a tetőoszlopok és egyre kisebbek az üvegfelületek, ezek azonban jelentősen növelik a holtteret. Nem nehéz kitalálni, hogy a holttérfigyelő rendszer éppen a beláthatatlan területeken megbúvó veszélyekre hívja fel a figyelmet, így a vezető nem tolat le kutyát sétáltató embereket vagy nem húzza rá a kormányt egy másik autósra az autópályán.

Adaptív tempomat

A vezetés során talán a két legunalmasabb tevékenység a dugóban araszolás és az autópályázás unalma. Az ügyesebb távolságtartós tempomatok mindkettőt megoldják a sofőr helyett biztonságos távolságot tartva az előttünk haladó autótól, az előre beállított sebesség mellett.

Fedélzeti számítógép

10 modern autós extra, ami nélkül nem lehet élni 18

Nem feltétlenül a legújabb kütyü az autóban, de amilyen egyszerű, olyan hasznos a fedélzeti számítógép, melyet általában az óracsoport közepén helyeznek el és míg korábban csak a megtett kilométereket és az átlagfogyasztást, valamint a külső hőmérsékletet mutatta, addig ma számtalan funkcióval bővült a képernyő, így nem kevés dolgot akár a kormány mögül is beállíthatunk.