Már megszokhattuk, hogy a legdrágább Ferrarik és egyben a leghajmeresztőbb árcédulájú autók is rendre az olasz gyártó 250-es sorozatából kerülnek ki. Egy ilyen autó birtoklásához nem elég a púposra tömött malacpersely, ide súlyos milliárdokat kell megmozgatni, hogy a végén az elszánt gyűjtő gazdagabb lehessen egy 1959-es évjáratú, Scaglietti-karosszériás Ferrari 250 GT LWB California Spider Competizionével.

Minden adott ahhoz, hogy ez az autó ott legyen a legdrágábbak között. Az ágaskodó lovacska önmagában is jelentősen megdobja a vételárat, de itt még olyan tényezők is bejátszanak, mint az alacsony példányszám, a neves tulajdonos és a sikeres versenyzői múlt.

Ez az ezüst 250 California iszonyatosan ritka, mindössze nyolc példány készült ilyen alumínium karosszériával. 1959 és 1960 között ráadásul aktívan versenyzett, a futamok száma jelentős és köztük van az igazi csemege is, a 24 órás Le Mans-i verseny, melyen összetettben az ötödik helyen végzett, kategóriájában pedig a dobogós harmadik helyezést szerezte meg a neves North American Racing Team (NART) színeiben rajthoz álló 250-es.

Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 1
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 2

Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari

Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari

Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 20
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 21
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 22
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 23
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 24
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 25
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 26
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 27
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 28
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 29
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 30
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 31
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 32
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 33
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 34
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 35
Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 36
Fotó megosztása:

Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 37Milliárdokat ér ez a ritka Ferrari 38

Az autó természetesen már restaurált darab, ez látszik is a kiváló, szinte már érintetlennek kinéző állapotán. 1983-ban esett át először egy teljes körű restauráláson, amit követően kategóriájában szép díjat osztottak ki neki a Pebble Beach-en rendezett veteránautó-szépségversenyen. 2010-től egy éven át ismét restaurálásra került a sor, akkor az eredeti, versenyspecifikus fényezést is visszaállították. A könnyű, nyitott sportkocsit tulajdonosa szerint különösen nagy élmény vezetni is, nem csupán kiállítási tárgynak megfelelő, a Weber karburátorokkal szerelt V12-es Colombo motor minden esetre bármikor rendelkezésre áll.

Bár sorsa nagy valószínűséggel nem a féktelen vezetési élmények kereséséről fog szólni, hiszen új tulajdonosa akár 4,5 milliárd forintnak megfelelő összeget is fizethet majd a New Yorkban kalapács alá kerülő autóért, aki pedig ennyi pénzt fizet egy ilyen ritkaságért, az a legjobb esetben is csupán neves veterán-szépségversenyekre hordja majd.