Régen határtalan menőségnek számított, mára pedig nyom nélkül kikopott az autóiparból az aprócska gumírozott lapátokkal felszerelt fényszórómosó szerkezet, pedig akad pár érdekes darab a műfajban. Összehasonlításképpen itt egy igazán mai, modern megoldás a Bentley Bentayga orráról, ahol az irányjelző közepén elhelyezett robotkar nagynyomású vízsugárral takarítja le a fényszórót:

Saab 99 (1968)

Nincs jobb megoldás a téglalap alakú lámpatestek tisztítására, mint egy egyszerű, egyenes karral megvezetni a gumit. Persze nem marad el a vízsugár sem.

Polski Fiat 125p (1967)

Valószínűleg az összeállítás legstílusosabb darabja a finom krómozott pálcikákból álló, középen elhelyezett darab a Polski Fiaton.

BMW 3-as sorozat E30 (1982)

A dupla kerek lámpánál nem volt menőbb dolog a ’80-as években, azonban tisztítása felvetett pár kérdést, a BMW-nél például két karral oldották meg a lámpamosást.

Volvo 240 (1974)

Kicsit szerencsétlenül néz ki a vezetőülésből a gépháztető végén néha felbukkanó lapát a Volvón, de a funkció sokkal fontosabb volt, mint ez a mókás apróság.

Renault Fuego (1980)

A franciák felváltva kalimpáló darabokat szereltek a Fuegóra, melyek szépen végig tudják maszatolni az egész lámpaburát.