A két autó közé tolatva való párhuzamos parkolás sokak rémálma az utakon, nemtől és kortól függetlenül. És sajnos már a rutinvizsga is megszűnt, mint olyan, ahol a tanulóvezetők zárt pályán akár órákig gyakorolhatták többek között ezt a manővert is, mielőtt kiengedték őket a forgalomba.

Nemrég találtunk egy remek leírást a Road and Track magazinban, ami sokat segíthet abszolválni az ilyen parkolásokat.

Ez a 4 egyszerű lépés megtanít párhuzamosan parkolni, tolatva 1

1. Úgy állj meg, hogy az autód hátsó tengelye egy vonalban legyen a kiszemelt parkolóhely előtt álló jármű hátsó lökhárítójával. Fordítsd el a kormányt és mehet a tolatás.

2. Egészen addig tolass ebben a szögben, amíg a padkához közelebbi hátsó kereked egy vonalba nem kerül az előtted álló autó út felőli oldalával. Ezután állítsd egyenesbe az első kerekeket és így tolass tovább.

3. Akkor kezdj el ellentétesen kormányozni, ha a hátsó, út felőli kerék egybeesik az előtted álló autó síkjával. Addig tolass így, ameddig egyenesbe nem áll az autód.

4. Ezután már csak annyi dolgod van, hogy előrébb vagy hátrébb gurulj, hogy megfelelő pozícióban hagyd az autót a parkolóban. Ne állj túl közel az előtted lévő autóhoz, mert ha hátulról rádparkolnak, akkor előfordulhat, hogy nem fogsz tudni kiállni.

Oké, de honnan tudom felmérni, hogy mekkora helyre fér be az autóm?

Semmi gond, a Londoni Egyetem a Vauxhall segítségével felállította a képletet, amiből bárki ki tudja számítani (aki elvégzett egy igen komoly matematikai képzést), hogy mekkora helyre is van szükséged.

Ez a 4 egyszerű lépés megtanít párhuzamosan parkolni, tolatva 2

Segítség:

r – az autó fordulósugara
l – tengelytávolság
k – az első kerék közepétől az autó elejéig mért távolság
w – az előttünk parkoló autó szélessége

Aki esetleg kiszámolja, az küldje el kommentben az eredményt, és azt is, hogy milyen autóval próbálta.