Tanulmányautót készíteni látszólag időpocsékolás, pedig igazán hasznos, hiszen a gyártók ezzel mérhetik fel a közönség reakcióit egy adott formanyelvet illetően vagy ebben próbálhatnak ki új technológiákat vagy beltéri ötleteket. Ilyenkor hamar kiderül, hogy milyen a fogadtatás, illetve az is, hogy a megálmodott belső vajon tényleg használható-e. A legjobb azonban, hogy ehhez nincs szükség a szériamodell idő előtti leleplezésére. Ma is akadnak meghökkentő ötletek, de a 70-es és 80-as évek beltéri koncepciói mindenen túltesznek.

Citroën Hypnos

10 elképesztő beltér, amit csak koncepciókba mertek beletölteni 1

2008-ban mutatkozott be a Hypnos tanulmány, amivel a lista legfiatalabb darabja, de a közel 10 év meg sem látszik rajta. Modern és vidám hangulatú a beltér az egybefolyó elemeknek köszönhetően. Minden ülőhely más színű, az ülések háromszögekből állnak, a fejtámla pedig a tetőből nyúlik le. A koncepcióból számos külső elemet felhasználtak szériamodelleken, de a beltérhez nem voltak még elég bátrak.

Pontiac Banshee IV

10 elképesztő beltér, amit csak koncepciókba mertek beletölteni 2

Le sem tagadhatná, hogy a 80-as évek szülöttje. A szürke műanyagokkal burkolt beltérben két kézzel pazarolták a helyet, az ülések egybeolvadnak a műszerfallal, amin legalább annyi gomb található, mint a kormányon. A képből igazán kilóg a váltó fémpálcája. A Banshee tanulmány belterének alapvető formáit, de még a külsejét is felhasználták a szériaváltozatokhoz.

Nissan NRV-II

10 elképesztő beltér, amit csak koncepciókba mertek beletölteni 3

Ismerős a műszerfal felépítése, hiszen ma is éppen így néznek ki az autók belülről. A kormányon rengeteg gomb (mondjuk nem éppen a közepén, mint a Nissanban), az óracsoport helyett színes, digitális kijelző, középen pedig a navigáció nagyobbacska képernyője. Ez azonban nem mai darab, a formákból is látható, hogy itt egy közel 35 éves autóról van szó.

Citroën Karin

10 elképesztő beltér, amit csak koncepciókba mertek beletölteni 4

Ahogyan kívülről, úgy belülről is végtelenül letisztult a Karin, melyben a vezető középen ül, akárcsak a későbbi McLaren F1-ben, és minden kezelőszervet a kormány mellett lévő panelekre tettek. A piramis alakú autó kormánya mögött digitális műszerfal található.

Volkswagen Orbit

10 elképesztő beltér, amit csak koncepciókba mertek beletölteni 5

A Volkswagent is megfertőzte a digitális műszerfal mánia, ezért egész utastér szélességén átívelő formában alkották meg, szerencsére a kormányra nem igyekeztek rádobni egy halom gombot vagy kapcsolót. Egyedül utazni viszont nem igazán szerencsés ebben az autóban, hiszen az utas előtt is akadnak funkciók, melyet a vezető nem érhet el könnyedén.

Lancia Orca

10 elképesztő beltér, amit csak koncepciókba mertek beletölteni 6

Bár kívülről letisztult a Lancia Orca koncepció, belül igazán nagy a rendetlenség, ahogyan az látható is. A lehető legtöbb funkciónak igyekeztek a kormányon gombot csinálni, ami miatt alaposan teledobáltak különböző színű gombokkal és kapcsolókkal, hogy még a klímát is innen tudja állítani a vezető. Nem szokványos a műszeregység sem, a szintén színes blokkon diagram jellegű ábrákról lehet leolvasni az információkat.

Lancia Sibilo

10 elképesztő beltér, amit csak koncepciókba mertek beletölteni 7

Talán a világon nem létezik ennél letisztultabb vezetői környezet. Gomboknak és képernyőknek nyoma sincs, de még a kormány is műszerfalba olvadt a Sibilo tanulmányban, melyet Bertone tervezett a Lancia számára.

Mercedes-Benz F200 Imagination

10 elképesztő beltér, amit csak koncepciókba mertek beletölteni 8

2000 körül számos hasonló F-es kódú tanulmányautó született a Mercedes-Benznél, mely a jövőbe tekintett. A leginkább S-osztályhoz hasonlító F200-as felfelé forduló ajtaja mögött igazán érdekes beltér tárul fel. Már akkor kitalálták, hogy a vezető és az utas előtt gigantikus képernyő húzódjon, de ami igazán meglepő, hogy kidobták belőle a kormányt. Az irányítást a középen elhelyezett joystick segítségével lehet végezni.

Oldsmobile Incas

10 elképesztő beltér, amit csak koncepciókba mertek beletölteni 9

Ma már nem létező márka az Oldsmobile, pedig képesek voltak KITT-éhez hasonló műszerfalat kreálni az Incas nevű koncepciójukba. A kormányon nagyjából 40 gomb található, amire azért volt szükség, hogy minden innen kezelhető legyen a váltótól a lámpákig.

Maserati Boomerang

10 elképesztő beltér, amit csak koncepciókba mertek beletölteni 10

Furcsa műszerfalas összeállítások örök sztárja a Maserati tanulmányautója, melyet Boomerang névre kereszteltek. Egészen újszerű értelmezése a csőműszer fogalmának, hiszen itt mindent az önmagában is szokatlan kormány belsejébe raktak. A kezelhetőség szörnyű, de a merész megvalósítás igazán üdítő.