A fekvőrendőrt a legtöbb autós utálja, egy mexikói vállalat azonban kitalálta, hogy fejleszthetné tovább, hogy eredeti funkciója is megmaradjon és az autósok is jobban elfogadják. Mozgathatóvá tették.

A rendszer működése igen egyszerű, akik betartják az útszakaszra vonatkozó sebességkorlátozást, azok sík utón gördülhetnek tovább, akik gyorsabban hajtanak, azoknak ott marad bucka és lassítaniuk kell. Persze a rendszer bonyolultabb, mint egy beton fekvőrendőr, hiszen sebességmérő szenzorok is kellenek, de a társadalmi elfogadottsága is sokkal nagyobb.

Nem ez az egyetlen iránya a fejlesztésnek. Létezik olyan változata is a fekvőrendőrnek, amely nem sebességtől, hanem időszaktól teszi függővé a működését. Kifejezetten iskolák mellé javasolják, ahol be lehet állítani a napokat, napszakokat, amikor szükséges az autók lassítása, egyébként szabadabban lehet hajtani. Így pedig csökkenthető a megállás-elindulás miatt felesleges emisszió-növekedés.

Összeköthető a rendszer gyalogosátkelők nyomógombjával vagy lámpájával is. A „felálló” fekvőrendőr fokozhatja az átkelő biztonságát. Más szempontból is nyújthat biztonságot, parkolókban, kereszteződésekben is elhelyezhető, ahol így egyértelműen lassításra, megállásra késztetik az autóst, aki így nagyobb eséllyel ad elsőbbséget.

Köszönet a tippért a Budapesti autósoknak!