Sokaknak a rendszám csak egy fémtábla az autón, pedig annak fontos szerepe van, azonosítja a járművet, így van esély a sofőrt felelősségre vonni a szabályszegésekért. Nem véletlen, hogy a KRESZ felhívja rá a figyelmet, hogy a kormány, a fék, a gumiabroncsok mellett a rendszámtáblák meglétét, állapotát is ellenőrizni kell indulás előtt. Sőt a hatósági jelzéseket jól olvasható állapotban kell tartani, megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos. Még helyét is megadják, a földtől minimum 30 centire, maximum 1,5 méterre kell elhelyezni az erre kialakított helyen.

Na, pont ezekért kaphatnak bírságot a trükköző autósok. Egyesek ugyanis a rendszám szándékos bekoszolásával, az első szélvédő mögé helyezésével (“pont most esett le”), illetve – sportmotorokon elsősorban – felhajtásával igyekeznek elkerülni az azonosítást. Ezekért elméletileg pénzbírság jár, vannak esetek, amikor viszont ugrik a forgalmi is.

Gondok, amiért ugrik a forgalmi 1
A forgalmi engedélyt, illetve az ideiglenes forgalomban tartási engedélyt elveszik a helyszínen, ha az engedély érvényessége lejárt, ha a járművet berendelték műszaki vizsgára, de oda határidőre nem vitték el. Akkor is forgalmi nélkül távozik az autós, ha a jármű közúti forgalomban való részvétele közvetlen balesetveszéllyel jár, pl. fékezhetetlen, irányíthatatlan, a gumijai nem megfelelőek. Az abroncsoknál nem csak a mintázat mélysége számít, de forgásirány is fontos, és hogy egy tengelyen azonos abroncsok legyenek.

Akcióba lendülhet a hatóság embere abban az esetben is, ha gyanú van arra, hogy a kocsi rendszámtábláját, forgalmi engedélyét, regisztrációs matricáját, címkéjét meghamisították. Arra is érdemes figyelni, hogy szélvédőcserénél a regisztrációs matricát is pótolni kell (új típusú rendszámnál), mert ha ez, vagy legalább a gyártásra vonatkozó kérelem hiányzik, akkor szintén oda a forgalmi engedély.

Napjainkban talán a leggyakoribb ok a forgalmi bevonására a jármű engedély nélkül átalakítása. A hatóság és egyes autósok nincsenek közös nevezőn bizonyos tuningmegoldásokat illetően. A túl széles kerekek kapcsán gyakran indul eljárás.

Gondok, amiért ugrik a forgalmi 2

Indulhat a vita…

Fuvarozni sem lehet ám csak úgy, ha tevékenységi engedély nélkül végez valaki személytaxi-szolgáltatást vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatást, abban az esetben is bevonhatja a rendőr a forgalmi engedélyt.