Sokkoló képsorokat rögzített egy üzemanyagtöltő állomás biztonsági kamerája, valahol Iránban. A platós teherautó vezetője épp földgázt (CNG) tankolt, amikor egy műszaki hiba folytán hatalmas robbanás következett be.


A szankciók sújtotta országban a drága benzinről sokan váltottak a sűrített formában elérhető gáz halmazállapotú üzemanyagra. Több átalakítás több műhelyt jelent, és a profit reményében valószínűleg kevésbé hozzáértő Mekk Mesterek is belevágtak a bizniszbe. Valószínű, hogy az esetet egy elégtelen beszerelés váltotta ki, mivel a CNG felhasználást komoly biztonsági előírások szabályozzák.

“Európában nem ismerünk feljegyzett CNG-s okra visszavezethető balesetet. Nemzetközi viszonylatban egy tartály robbant fel eddig Koreában 3 éve, senki nem sérült meg. A szigorú szabályok, szoros technológiák miatt nincs és nem is nagyon lehet gond: a 200 baros tartályokat 300 barra tesztelik. Minden 200-adik tartályt hivatalból szétrobbantanak: ehhez 550-570 bar kell a tapasztalatok szerint. És az elpukkant tartály nem robban, hanem tervezetten kinyílik.” – írtuk korábban a hazai CNG helyzetről szóló cikkünkben.