A piros színű, 1962-es Lockheed Jetstar kisgép eredetileg Elvis és apja, Vernon Presley tulajdona volt. A repülőről hiányoznak a hajtóművek és pilótafülkéje is alapos javításra szorul. A gép évtizedek óta háborítatlanul áll Roswellben egy reptéri kifutón.

A GWS Auctions árverésén 430 ezer dollárt (118 millió forint) adott egy meg nem nevezett vásárló a relikviáért. A repülő belső dizájnját az aukciósház szerint maga Elvis tervezte piros bársonyülésekkel és szőnyeggel, ezt azonban a gép egy korábbi tulajdonosa, Roy McKay cáfolta.

A férfi a helyi televízióban nyilatkozva kijelentette, hogy amikor a gépet megvette, szürke, “koporsószerű” volt a berendezés, és ő változtatta meg.

Az árverési ház szóvivője ennek ellenére kitartott saját állítása mellett, és közölte, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatalban nyoma sincs annak, hogy valaha bármiféle belső változtatást végeztek volna a gépen. Televízió és sütő is fokozta az utasok kényelmét.

A Tejstart viszonylag nehéz gép volt a kategóriában, a maga 19 278 kilós súlyával. Ezt a gépet négy darab Garrett hajtómű mozgatta. Maximális utazósebessége Mach 0,8, azaz 912 km/óra, nagyjából 6400 méteres magasságban. A hatótávolsága 4000 kilométer volt, 1600 kg terhelés mellett.

Elvisnek több magángépe is volt. A legismertebb, a Lisa Marie a memphisi Gracelandben áll. A rock’n’roll királya, akinek kultusza máig töretlen, 42 évesen, 1977-ben hunyt el Memphisben.

Százmilliót ért a király repülője 2