Az alagútban elhelyezett kamerák szörnyű balesetet rögzítettek a kínai Hujü autópályán. A Csungcsing és Sanghaj között futó gyorsforgalmi út egyik alagútjában a csúszós pályán egy kamion megcsúszott, a falnak ütközött, ami miatt elkezdett feltorlódni a sor.

Egy férfi kipattant az autójából, hogy figyelmeztesse a többi autóst. Igyekezett jelezni a később érkezőknek, hogy elkerüljék az ütközést, ám nem járt sikerrel, sőt az egyik becsapódó kamion őt is halálra gázolta.

Az magyar M6-os autópályán lévő alagutak átadásakor lehetett megismerni a hazai szabályokat. Ezek szerint torlódáskor az előző autótól kellő követési távolságot tartva jobbra kell húzódni, be kell kapcsolni a vészvillogót. A forgalom teljes leállása esetén le kell álltani a motort, illetve követni kell a hangosbeszélőn, vagy a bejáratnál jelzett rádiófrekvencián kapott utasításokat. A gépkocsit nem szabad elhagyni, kivéve, ha erre utasítást nem ad a személyzet.

Baleset esetén szintén jobbra kell húzódni, be kell kapcsolni a vészvillogót, illetve a legközelebbi segélykérő helyről értesíteni kell a forgalomirányító központot. Szükség esetén elsősegélyt kell nyújtani.

Tűz esetén: Ha a mi autónk gyulladt ki, meg kell próbálni a járművel elhagyni az alagutat. Ha ez már nem sikerül, akkor a leállóöbölben, illetve az útpálya jobb oldalán kell megállni. A motor leállítása után azonnal segítséget kell kérni a legközelebbi segélyhelyről, illetve a segélykérő fülkénél lévő poroltóval meg kell próbálni eloltani a tüzet. Ha nem járunk sikerrel, haladéktalanul el kell hagyni az alagutat a legközelebbi vészátjárón vagy alagútbejáraton keresztül.

Amennyiben más járműben keletkezett tűz és magunk mögött érzékelünk tüzet vagy füstöt, ki kell hajtani az alagútból. Amennyiben előttünk van a tűz, a jobb oldalon megállva és az indítókulcsot a kocsiban hagyva haladéktalanul el kell hagyni az alagutat. Sűrű füst esetén követni kell a zöld alapon fehér futó figurával jelzett menekülési útvonalat, amelyek a vészátjáróhoz, illetve a kijárathoz vezetnek.

Kapcsolódó címkék: alagút baleset Kína