2017 első két hónapjában két olyan tragikus kimenetelű közlekedési baleset is történt a 37-es, valamint a 3-as számú főúton, amelyben a gyalogos éjszaka, közvilágítás nélküli útszakaszon sötét ruházatban, láthatósági mellény nélkül, szabálytalanul az úttesten közlekedett és az ott közlekedő gépjárművek elütötték őket.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében itt van néhány fontos szabály a gyalogosokra vonatkozóan, hogy mindenki kellő körültekintéssel kezdje meg az áthaladást az úttesten, és ahol kötelező, láthatósági ruházatot viseljen. De az is rendkívül fontos, hogy a járművezetők is fokozott óvatossággal közelítsék meg a zebrákat.

A gyalogosnak elsősorban a járdán, ahol pedig járda nincs, ott a leállósávon, az útpadkán, vagy ha van kerékpárút, akkor ott kell közlekednie. Ez nem azt jelenti, hogy ha az adott útszakaszon van járda és kerékpárút is, akkor a gyalogos választhat, hogy hol közlekedik. Kötelessége a járdán gyalogolnia. Azonban ha egyik sem található meg, és az útpadka közlekedésre alkalmatlan, akkor a gyalogos az úttesten is közlekedhet, de ezt a lehetőséget csak végső esetben lehet igénybe venni.

Amennyiben a gyalogosok az úttesten, vagy az úttest szélén közlekednek, akkor lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon kell közlekedniük, lakott területen kívül mindig bal oldalon, a járműforgalommal szemben gyalogoljanak. Nagyon fontos szabály, hogy éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül az úttesten, útpadkán, leállósávon tartózkodó gyalogosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie.

Ha a gyalogos az út egyik oldaláról a másikra kíván átmenni, úgy elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kell átmennie. Ha nincs a közelben zebra, úgy lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között, egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

A zebra nem védett övezet! Igaz, hogy ott elsőbbsége van a gyalogosnak, ám ezzel élnie kell, és nem visszaélnie. Mit sem ér az elsőbbség, ha valaki hirtelen lép le a járdáról, és az arra közlekedő autó vezetője hiába fékez, már nincs ideje, hogy biztonságosan megadja az elsőbbséget.

Gyalogosként nem léphetünk az úttestre, ha a jármű már olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül nem tudunk az úttesten átmenni. Vannak olyan helyek is, ahol a gyalogosnak tilos átkelnie (pl.: híd, alagút, felüljáró úttestén áthaladni, stb.).

Az ittas gyalogos gyakran áldozata a saját hülyeségének, a veszélyeket nehezebb ismeri fel és a reakcióideje is lassul. A legtöbb gyalogost a sűrűn lakott területeken éri baleset, nem a gyalogosátkelőn. A kisebb mennyiségű alkohol is veszélyezteti a közlekedés biztonságát, mert rontja a gyalog közlekedő képességeit, még azon az útszakaszon is, amin naponta többször végigmegy.