A KRESZ nem taglalja túl részletesen a záróvonal fogalmát, azt azonban egyértelműen kimondja, hogy átlépése gyakorlatilag “fővesztés” terhével jár. De nem csak átlépni, érinteni sem szabad, csakúgy, mint a Forma-1-ben a bokszutca-kijárati sáv fehér vonalát, ott is bünti jár érte, ha valaki ráhajt.

Záróvonal

Hosszirányú folytonos vonal, amely az úttest felezővonalát jelzi, illetőleg a két forgalmi irányt, a forgalmi sávokat egymástól, vagy a nyílt villamospályát a forgalmi sávtól választja el; a záróvonalat járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad.

Forrás

De mi van akkor, ha valaki lerobban a sávodban és melletted záróvonal van? Addig vár a többi autós, amíg el nem vontatják vagy meg nem javítják szerencsétlent? Szerencsére nem, de nem is annyira egyszerű, mint azt gondolnád, hiszen erre nincs írásos szabály a KRESZ-ben, ami baj.

Nyilván kellő körültekintéssel és óvatossággal kikerülheted az előtted veszteglő autót, de ha a lerobbant jármű kikerülése közben esetleg te is balesetet okozol, akkor bizony elő fognak venni a záróvonal átlépése miatt.

Ez bizony a 22-es csapdája, nagy szükség lenne a jelenleg hatályos KRESZ kiegészítésére ezzel kapcsolatban, ami tisztázza, hogy a fent említett esetben pontosan mit tehet az autós és mit nem.

A záróvonal átlépése alapesetben 30 000 forintos büntetést von maga után, ha észreveszi a hatóság.