Az egyik autós Facebook-csoportban bukkantunk az alábbi képre, és nem akarunk hinni a szemünknek, még most sem hiszünk igazán. Reménykedtünk, hogy csak Photoshop az egész, de kicsit utána jártunk, és úgy tűnik, hogy ez teljesen komoly.

traffipax-ulloi

A képet csütörtökön osztották meg Facebookon. A feltöltő állítása szerint az Üllő út 130-nál történt a mérés, és mikor elkezdett fotózni emberünk, a rendőr kérdőre vonta, hogy “Maga miért fotózgat itt?”.

“Jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz nem határozza meg, hogy a sebességmérő berendezést a közlekedők számára jól látható helyen kell elhelyezni. Ebből az is következik, hogy akár rejtve is használhatná a rendőr ezeket a berendezéseket. Ugyanakkor az intézkedési kultúraváltás részeként a rendőrség vezetése által támasztott követelménynek megfelelően, lehetőleg csak jól látható helyeken végzünk ilyen tevékenységet” – ezt 2016 szeptemberében nyilatkozta nekünk az ORFK, tehát jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor most mi van?

Ugyanis a képen szereplő hely minden, csak nem jól látható. De mutatjuk az autósok szemszögéből:

bukáló traffipax

Autós legyen a talpán, aki észreveszi, hogy ott bújik egy traffipax

És félreértés ne essék, nem a gyorshajtók pártján állunk, ugyanis ha betartjuk a sebességhatárokat (ami a fent említett szakaszon például 60 km/óra), akkor bújhat bárhová a rendőr, nem fog tudni felvételt készíteni rólunk.

– Egy tanulmányból már rég kiderült, hogy nem a sebességhatár átlépése okozza a baleseteket. És ez a mai napig igaz. –

Itt azzal van a gond, hogy a rendőrség évek óta azt kommunikálja, hogy a traffipaxozás baleset-megelőzés céljából történik, ezért olyan gócpontokba helyezik ki a kamerákat, ahol valóban sok a baleset, így elejét vehetnék a dolognak. A fenti példából azonban látszik, hogy ez azért nem mindig így történik, hiszen ha a gyorshajtó autós észre sem veszi a traffipaxot, nem fog lassítani, lehetséges, hogy baleset fog okozni, az pedig szinte biztos, hogy csekket fog kapni. Akkor mi ez kérem, ha nem pénzbehajtás?

– 200 milliónyi bírság, egyetlen hónap alatt, egyetlen kereszteződésben! –
Mutatjuk, hol kell nagyon vigyázni Budapesten.

A rendőrség közleményt adott ki, miután cikkünk eljutott hozzájuk

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem cáfolja a Vezess.hu állítását. A 2017. március 9-én az egyik közösségi oldalra feltöltött fotón egy sebességet mérő rendőrt látnak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon meghonosodott intézkedési kultúra valamint Budapest rendőrfőkapitányának elvárásai, nem esnek egybe a fotón látható rendőri intézkedéssel. Gyors, szakszerű, emberséges, és udvarias fellépést vár valamennyi fővárosi rendőrtől. A megfogalmazott szakmai alapvetésektől semmilyen indokkal sem enged eltérést.

Tény, hogy BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály munkatársai évente több száz sebességmérést végeznek transzparenciálisan, jól látható, észlelhető módon, előzetesen nyilvánosságra hozott helyszíneken. Teszik ezt azért, hogy megelőzzék a közlekedési baleseteket és lassabb haladásra késztessék a megengedett sebességet átlépő járművezetőket. Az Üllői úton kiválasztott helyszín azért fontos, mert korábban több, emberéleteket követelő halálos közlekedési baleset történt ott.

A rendőr tevékenysége vitathatatlanul nem volt öncélú. A többi közlekedőt veszélyeztető járművezetők kiszűrésére szolgált.

A sebességellenőrzést végző rendőr azonban tevékenységével megsértette a szervezeti normákat és a vezetői elvárásokat. Tevékenységével kapcsolatosan, fegyelmi eljárás keretében vizsgálat indult.