Elkeserítő tény, hogy egyre több az olyan autós, akik vagy csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem használják az indexet, és ez nem korlátozódik a fővárosra, vidéken ugyanolyan rossz a helyzet. De úgy tűnik, ez országokon, kontinenseken átívelő probléma.

Egy amerikai rendőrnek is tele lett a hócipője azzal, hogy az autósok magasról tesznek az indexelésre, ezért jópofa oktatóanyagot készített arról, mire is való az a kar a kormány bal oldalán.

“Az autógyártók eszméletlen technológiai eszközzel segítik az autósokat, ami minden egyes járműben megtalálható, kivétel nélkül. Ez nem csak arra jó, hogy elkerüljük a baleseteket, hanem arra is, hogy ne kergessük egymást az őrületbe az utakon.

A kormány bal oldalán vagy egy pöcök, egészen elképesztő, ezt úgy hívják, hogy indexkapcsoló. Ha ezt lefelé nyomod, akkor valami hihetetlen dolog történik: az autó elején egy lámpa elkezd villogni, ami azt jelzi, hogy éppen balra akarsz kanyarodni, vagy sávot váltani. De ez még nem minden, ezzel egy időben az autó hátulján is elkezd ugyanígy villogni egy lámpa. Ha pedig a kapcsolót felfelé nyomod, akkor a jobbra kanyarodási szándékot, vagy sávváltást jelezheted.

Akármennyire is hihetetlen, ez a dolog abban segít, hogy a körülötted lévő többi autós, gyalogos, bringás világosan értse, merre is szeretnél menni. Szóval, kérlek, használd az indexet!”