A hűtővíz és a kenőolaj külön utakon jár a blokkban, és ez így egészséges. Ha keverednek, az komoly fejfájást okozhat, mert ez a jelenség hengerfejtömítés, vagy maga a hengerfej meghibásodását, repedését jelzi. Legszembetűnőbb bizonyítéka az olajbetöltő nyílás körül, a sapkán lerakódó kapucsínó színű folyadék. Az olajtérbe jutó vízgőz keveredik az olajpárával, ez csapódik le, de a videón látható eset már a következő szint.

A motor átment valóságos fagylaltgyártó gépbe, a finom állagú olaj-víz emulzió úgy ömlik, mint a békebeli csavaros gépek által osztott kávé ízű fagyott édesség.

Mikor gyanakodhatunk a hengerfej meghibásodására? Intő jel a bemelegedés után is vastag, fehér kipufogófüst, a nehezen induló motor, a hűtőrendszer kiegyenlítő tartályában járó motornál megjelenő buborékok, a vízszint hirtelen csökkenése, a víz zavarossá válása, a teljesítmény csökkenése. A tünetek összetétele, erőssége függ attól, mi és hol repedt el, de amikor már fagyit oszt a gép, akkor nincs kérdés, hogy nagy a baj.