Otthonos környezetben

Otthonos környezetben

Igaz ami igaz, már nem mai darab a kicsike, 1977-ben készült Montanában, Ron Carmon és a Northern Manufacturing Company csapata építették meg. A Big Bud névre keresztelt munkagép egy 760 lóerős V16-os Detroit Diesel motort kapott szív gyanánt.

A 8,2 méter hosszú, 6 méter széles és 4,2 méter magas erőműre speciálisan neki gyártott két és fél méter átmérőjű gumikat az Egyesült Kanadai Gumi Vállalat. A teletankolt 3785 literes üzemanyagtartállyal együtt a traktor össztömege meghaladja a 42 tonnát. A gép maximális súlya, ha a farmer feltölti a kerekeket vízzel a mögé kötött talajmegmunkáló gépek vontatáshoz és az orrára is nehezéket szerel, 58,5 tonna.

 

Egy ilyen gépnek megy sem kottyan pár 10 ezer hektár megművelése, játszi könnyedséggel siklik a földeken és egy perc leforgása alatt valamivel több mint 1 hektár megművelésére is képes. Ez a brutális vas a végtelen földeken érzi igazán otthon magát. Sajnos csak ez az egyetlen darab készült belőle, úgyhogy ha a cikk olvasása közben előtört belőlünk a mezőgazdász, hiába is pályázunk állami pénzekre, hogy megvásárolhassuk, őt nem gyártják szériában és nem is igen fogják. Kell ennél több?