Sokkal több szabályozás vonatkozik egy érvényes magyar rendszámra, mint gondolnád. És itt most nem a méretekről vagy a betűk nagyságáról van szó, hanem olyan részletekről is, hogy a csillagok hány milliméter szélesek lehetnek, és hasonló finomságok.

Aki ezeket az infókat már mind csuklóbál vágja, az bátran zárja be az ablakot.

Története

1958-tól vezették be a hatkarakteres rendszámokat, melyek két betűből és négy számból álltak, közöttük rövid kötőjellel. A kezdőbetűk a jármű típusára, jellegére, üzemben tartójára utaltak.

Hungarian_License_plate_before_1990

Magyar rendszám 1958 és 1990 között

A 70-es évek elején kaptak fekete alapon fehér betűs rendszámokat a szolgáltatóvállalatok járművei. A diplomáciai rendszámok kék alapon fehér, valamint a külföldi állampolgárok fehér alapon piros rendszámainak rendszere ma is használatban van. Az ideiglenes E-1234 és PRÓBA 12-34 formátumok rendszere is hasonló volt.

Az első rendszámtábla kisebb volt a hátsónál. A négyzet alakú hátsó rendszámoknál a felső sorban csak betűk szerepeltek. Ilyen „kockarendszámot” azonban 1958-tól magánautókra nem adtak ki, akkor sem, ha bizonyos típusoknál ez a forma lett volna indokolt. Lassú járművekre és a mezőgazdasági vontatók egy részére háromszög alakú rendszám került, csak számokkal vagy 2 betű, 4 szám kombinációval, kötőjelezés nélkül.

A rendszámtábla a hatóság tulajdonát képezte, de a jármű tulajdonosának kötelező volt törődnie vele, akár újra is kellett festenie.

Jelenlegi méretek

A normál, azaz ‘A’ típusú rendszámtábla pontosan 520 mm hosszú, 110 mm széles, keretvastagsága 4,5 milliméter, betűmagassága 77 mm és domborítási magassága 1,8 milliméter. De ez még nem minden, az alábbi ábrán fel vannak tüntetve egyéb méretek is.

gp2_299_A0000035$BBM__28_A0900006IRM$A13482$A1A$AMK041$BBMP_0

A kép kattintásra megnő

Anyaga

A rendszámtábla anyaga fényvisszaverő fóliával bevont alumíniumlemez. A fényvisszaverő fólia az MSZ 9620/8 szerint meghatározott anyag.

0000016736

Tagállamjelzés

A tagállamjelzést a rendszámtábla bal szélén, külön mezőben, nyomtatott fényvisszaverő grafikával kell feltüntetni. A tagállamjelzés ne legyen eltávolítható a rendszámtábláról sem mechanikai, sem vegyi eljárásokkal a fólia fényvisszaverő szerkezetének látható és helyre nem állítható roncsolódása nélkül.

A csillagok 5 milliméter szélesek lehetnek, és maximum 15 mm sugarú körben helyezkedhetnek el, a tagállam betűjelétől 15 milliméterre.

gp2_299_A0000035$BBM__28_a0900006irm$A13486$A1a$Amk041$BBMP_0

Méretek „A” és „B” típusú rendszámtábla esetén. A kép kattintásra megnő.

Mi van a hátulján?

A gyártó köteles az ellenőrzött minőséget minden rendszámtábla hátlapjába olyan beütött jelzéssel tanúsítani, amely tartalmazza:

  • a rendszámtábla forgalmazójának a nevét,
  • a rendszámtábla gyártójának nevét és címét,
  • a rendszámtábla gyártására és alapanyagára vonatkozó egyéb adatokat.

Milyen rendszámok vannak Magyarországon?

Az OT-s és DT-s rendszámokat majdnem mindenki ismeri. De hallott már SP, vagy éppen NAV karakterekkel kezdődő rendszámokról? Megmondjuk, melyik kihez tartozik. De érkezik hamarosan a szürke rendszám, és nagyon úgy néz ki, hogy a segédmotorok is rendszámot kapnak.

További infót itt találsz.

Olvastad? Komoly bajba kerülhet rengeteg magyar autós!