Az új Porsche Múzeum hivatalos megnyitója pénteken lesz – közölte csütörtökön Anna Frydlova, a Mladá Boleslav-i Škoda Múzeum vezetője.

Vratislavicében, amely ma a több mint százezer lakosú Liberec elővárosa, korábban a helyi művelődési központban már volt egy Porsche-tárlat, de azt Porsche náci múltja miatt kirobbant vita nyomán bezárták.

1948-356no1-copyright-porsche

Ferdinand Porsche (1875-1951) életének első 18 évét töltötte az akkor német nyelvű szülőfalujában. Néhány éve erre emlékezve alakítottak ki egy tárlatot a helyi kultúrházban, ahol három régi Porsche autó is látható volt, ami sokakat vonzott. A falu ma döntően cseh nemzetiségű lakosságát azonban a Porsche-kiállítás nagyon megosztotta, ezért az önkormányzat jobbnak látta bezárni.

A helyi lakosok többségének akkori véleménye szerint Ferdinand Porschénak náci múltja van. Porsche annak idején az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) tagja, a második világháború idején magas rangú SS-tiszt volt. A háború után egy ideig vizsgálati fogságban volt, de végül nem ítélték el háborús bűnösként.

1091953-531690

Ferdinand Porsche emléktábla Vratislavice nad Nisouban

A Škoda a tárlat bezárása után megvette Porsche szülőházát és azt külsejében a 19. század végi állapotra emlékeztetve felújíttatta. A múzeummá átalakított, immár szabadon látogatható házban három tárlatot alakítottak ki. A Porsche autógyár ígéretet tett arra, hogy akárcsak a korábbi kiállítás esetében, itt is rendszeresen cserélni fogja a múzeumban látható régi Porsche kocsikat. A házon emléktáblát helyeztek el, az egyik szobában pedig a zseniális autótervezőre emlékeztető számos fénykép és használati tárgy látható.

A múzeumba látogatók a bejáratnál iPadet kapnak, amellyel minden kiállított tárgyról, az autótervező életéről, beleértve a 2. világháború éveit is, és szülőfalujáról is alapos információkat kapnak.
Az új múzeum legérdekesebb kiállítási tárgyának az az 1900-ból származó Porsche kocsi számít, amellyel a fiatal autótervező 1903-ban Vratislavicébe érkezett, hogy bemutassa szüleinek menyasszonyát. Az új Porsche Múzeum ellen eddig senki sem tiltakozott.