Láttunk már ilyet, elkövette a Fifth Gear, az üzenet érthető, az öreg autó pocsékul törik, a modern pedig adott esetben életet menthet.

Csakhogy ezzel a videóval nem erre akarják felhívni a figyelmet a készítők. Hanem arra, hogy Dél-Amerikában, Indiában még mindig olyan lazák a biztonsági előírások, hogy egy ilyen kocsit újként simán el lehet adni.

Ráadásul márkatársakat engedtek egymásnak a nulla csillagot érő Nissan Tsuru egy teljesen átlagos, négy csillagos tesztet produkáló Nissan Versával ütközött össze. A félátfedéses frontális tesztet 64 km/órával hajtották végre.

A Tsuru gyakorlatilag atomjaira robban, présként zúzza szét a bent ülőket, akiknek esélyük sincs a túlélésre, az NCAP felmérése szerint több mint négyezer haláleset írható a pocsék védelmet adó típus számlájára csak Mexikóban 2007-2012 között.

Valóban drámai képsorok, a Nissan látva a márkaképnek bevitt pokoli gyomrost azonnal le is állította az olcsósága miatt népszerű Tsuru forgalmazását, mégsem tetszeleghetnek a veszélyes autók gyártója szerepben.

Tulajdonképpen ez a célja a nemzetközi NCAP szervezetnek, elérni, hogy az autókra mindenhol egyformán szigorú biztonsági előírások vonatkozzanak. Annyi biztos, hogy az autók okozta halálos balesetek száma ebben az esetben csökkenni fog, akik a piszok olcsó, ezer éves technikát vették eddig, azok motorra ülnek, így a volán mögött tutira nem fognak meghalni.