Voltál már igazán fáradt és álmos vezetés közben? Aki igen, az tudja, hogy életveszélyes ilyen állapotban a volán mögött ülni, sokszor kilométerek esnek ki anélkül, hogy emlékeznénk, mi is történt útközben, főleg ha időről-időre ugyanazon az útvonalon járunk, és már rutinszerűen közlekedünk.
Az amerikai hölgynek is ez lett a veszte, és a legborzasztóbb, hogy két autót is magával rántott a balesetbe. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a két férfi, aki kamerázott, jobban tette volna, ha kipattan a piros lámpánál megkérdezni, mi a probléma, nem pedig találgatni miért megy össze-vissza az előttük haladó autó.
A rendőrök jelentése szerint, a hölgy az éjszakai műszak után tartott hazafelé és elaludt a volán mögött, de szerencsére mindenki megúszta karcolásokkal az esetet.
Van néhány tanácsunk, hogyan kerüld el a hasonló szituációkat:
 
– Az első és legfontosabb, hogy soha ne üljünk fáradtan a volán mögé, ne kockáztassuk sem a saját, sem pedig mások életét vagy testi épségét
– Amennyiben hosszabb útra indulunk, rendszeresen tartsunk pihenőt
– Soha ne felejtsük el, hogy már néhány perces pihenő is életeket menthet
– Kifejezetten ajánlott frissítők fogyasztása, valamint mozgás a pihenők során.
– A kávé vagy energiaital rövidtávon megoldást jelent, de sajnos pár órára rá már nem érzünk belőle semmit. A folyamatos kávézás terheli a szervezetet, enyhe mérgezést kapunk kézremegés, szívszorítás kíséretében.
– Legyen hűvös a gépjármű utasterében, hiszen a meleg aluszékonyságot, a reflexek jelentős csökkentését eredményezheti. A lábunkra leginkább hideg levegőt tereljünk, hiszen az ellenkezőjével a szerveztünk azt érzi, mintha a jó meleg takaró alatt lennénk, és megindítja az alvás folyamatát.
– Beszélgessünk az utasokkal, a folyamatos beszéd ébren tart, ez a legjobb módszer! (legalábbis én így tapasztaltam)
– Kerüljük a lágy, lassú, melankolikus zenét, helyette intenzív, gyors és pörgős zenét hallgassunk
– Ne együnk nehéz ételeket vezetés közben, mert ilyenkor szerveztünk a legtöbb energiát az emésztésre fogja fordítani, és nem arra, hogy ébren maradjunk. Mindenki ismeri az érzést, mikor ebéd után jól esne ledőlni egy órácskára? Na, ez bármilyen nagyobb étkezés után megjelenik.