Az áradások, szökőárak tipikus drámai elemei a víz felszínén úszó, vagy a katasztrófa utáni csendben törmelékhalmokon nyugvó, sáros, összetört autók. A nagy, erős, biztonságos héjat, amiben oly nyugiban, csendben, kényelemben rójuk keresztül-kasul a világot, egy böffentéssel bármikor összezúzzák a természet erői, ha épp úgy támad kedvük – kinek ne szorulna össze a gyomra ettől a gondolattól. És még különösebb természeti katasztrófa sem kell egy ilyen eseményhez, elég a rosszul tervezett csapadékvíz-elvezetés.

Buda hegyes-völgyesebb vidékén élő barátunk, István küldte az alábbi képeket, ezzel a kommenttel: “A tőlünk egy utcányira lévő négylakásos társasházba érkezett meg egy kisebb mennyiségű víz. A felsőbb részekről az eső lemosott egy csomó hordalékot, ez egy idő után úgy összegyűlt, hogy elterelte a vizet – történetesen a társasház garázsának irányába. Húsz perc alatt plafonig ért a víz. Kilenc autó volt bent, volt, amelyik lebegett a víz tetején, volt, amelyik két perc alatt megadta magát a nyomásnak. Minden autó technikai totálkár, a BMW elég szarul járt, alig volt fél éves. Most áram sincs az épületben, generátorral próbálnak túlélni.

És íme a képek – tessék kattintani, galéria nyílik:

Igazi autós rémálom Budán 1

Az új Half Life pályája is lehetne: Terror in Budapest

A legszomorúbb az összes kép közül tényleg az 5-ös BMW kombi, egyszerűen méltatlan, hogy a germán autógyártás egyik csúcsterméke így nézzen ki valami eldugult árok miatt:

A féléves BMW a legdurvább - úgy néz ki, vége, kuka

A féléves BMW a legdurvább – úgy néz ki, vége, kuka

Nagyon őszinte részvétünk a lakóknak – drukkolunk, hogy a biztosítókkal ne legyen gond valami apró betű miatt.

De valószínűleg nem lesz. Ha van casco a kocsin, biztos nem: biztosítási szakértőnk szerint a casco a vagyonbiztosítások körébe tartozik és térít minden esetben, amikor a biztosított vagyontárgyat kár éri. Vannak persze kivételek, például polgárháború, zavargás, de amikor elmossa a kocsit a tavaszi zöldár, az egyértelmű eset: a casco fizet. Legfeljebb akkor kezdhet akadékoskodni a biztosító, ha úgy ítéli meg, hogy fennáll a szándékos rongálás lehetősége, de legalábbis annak esélye, hogy az ügyfél rosszhiszemű módon nem tett meg mindent azért, hogy a kárt megelőzze, enyhítse. Ha tehát szándékosan árterületen parkol valaki árvíz idején és ezt bizonyítani tudják, akkor vélhetően nem fognak fizetni, de itt most nem ez volt a helyzet, bizonyosan jár a kártérítés.

A casco nélküli kocsik tulajdonosai viszont kellemetlen helyzetbe kerülhetnek egy ilyen vízbetöréssel. Bár “elemi kár”-ként egy ilyen esetre “melléképület”-ként rendszerint a társasház alatti garázsra is vonatkozik a lakásbiztosítás, pont a garázsban tárolt járművek általában kimaradnak a biztosító által vállalt kockázat alól. Ha a kocsit, motort is biztonságban akarjuk tudni, a legtöbb ingatlanbiztosításhoz köthető kiegészítő garázsbiztosítás, de ezeknek is korlátozott a fedezeti értéke. Kedves olvasónk, ha van esély arra, hogy a te garázsodba is betörjön a víz ezen a hülye, felhőszakadásos idei nyáron, ajánljuk, hogy nézd át a kötvényedet!